Bedrøvende resultat

8 av 10 stikker av når de bulker

Nordmenn gir blaffen i varslingsplikten.

LITEN SKADE - HØY KOSTNAD: En tilsynelatende liten skade kan koste veldig mye penger. Ofte er det store skader bak plasten som ofte spretter på plass igjen. Foto: Rune M. Nesheim
LITEN SKADE - HØY KOSTNAD: En tilsynelatende liten skade kan koste veldig mye penger. Ofte er det store skader bak plasten som ofte spretter på plass igjen. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En landsdekkende undersøkelse som YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If, viser at nordmenn ofte stikker av når de bulker andre parkerte biler.

1007 personer fra hele landet er intervjuet i undersøkelsen.

54 prosent av de som har opplevd å få skade fra andre biler mens bilen sto parkert, sier at bilisten hadde stukket uten å legge igjen kontaktinformasjon - og hørte heller ikke noe i etterkant.

25 prosent av de spurte oppdaget ikke skaden før senere og hadde dermed heller ikke mottatt kontaktinfo fra synderen.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikreingsselskapet If, sier forsiktig at man bør legge igjen kontaktinfo dersom man skader en annen bil. Foto: If.
Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikreingsselskapet If, sier forsiktig at man bør legge igjen kontaktinfo dersom man skader en annen bil. Foto: If. Vis mer

- Tallene er praktisk talt uendret fra en tilsvarende undersøkelse som If gjennomførte i 2009, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Det er nedslående å se at vi nordmenn ikke har blitt flinkere på dette feltet. Når bilister melder inn slike bulker til skadebehandlerne hos oss, er de nesten mer moralsk forarget over at noen bare stakk av enn ergerlig på at de fikk selve skaden, sier han.

Slik unngår du parkeringsskader

  • Nordmenn vil parkere så nær inngangen som mulig. Parkerer du litt lenger unna, får bilen stå i fred og du får litt bevegelse.
  • Skaden skjer ofte når du drar. Rygg bilen inn når du parkerer. Da har du bedre oversikt når du kjører ut derfra.
  • Ta en titt på bilene du parkerer ved siden av. Sjansen er større for at eiere av godt vedlikeholdte eller dyre biler er mer forsiktige enn de som kjører rundt i en gammel sliter som har tatt alt av verditapet.
  • Barn tenker sjelden på hvor mye en bulk i nabobilen koster. Skygg unna biler med barneseter og spor av generell høy småbarnsaktivitet.
  • Parker på enden av en parkeringsrad. Det er statistisk høyere sjanse for å få skader dersom du har en bil på hver side, enn om du bare har en på en side.
  • Må du handle når alle andre gjør det? Stikk på butikken midt i stafettene eller de store fotballkampene. Da er det færre biler på parkeringa.
  • Trenger du bilen på småhandel? Kanskje du kan ta beina fatt i stedet?

Parkeringsskader er en av de vanligste skadene som kommer inn til forsikringsselskapene.

Din plikt å melde fra

Det står klart og tydelig i vegtrafikklovens paragraf 12 at: " De som er innblandet i trafikkuhell, har gjensidig plikt til å oppgi navn og adresse. Fører av kjøretøy skal også oppgi eierens navn og adresse og i tilfelle motorvognens kjennemerke."

- Dersom man ikke kommer i kontakt med skadelidte, skal man kontakte politiet, forteller jurist Henriette Taxt Rødstadli i Oslo politidistrikt til Dinside.

Hun forteller at ved unnlatt underretning om trafikkuhell, som har medført mindre materiell skade, vil man bli ilagt et forelegg.

- Veiledende sats i henhold til Oslo politidistrikts bøtedirektiv er 6000 kroner, men forelegget kan bli både lavere og høyere, avhengig av de konkrete forholdene i saken.

Dersom trafikkuhellet har medført personskade kan man risikere høyere forelegg, fengselsstraff eller begge deler. I tillegg kan man for overtredelse av vegtrafikklovens tolvte paragraf risikere å bli ilagt tap av førerretten for en periode på minst seks måneder.

Vitner og film er fellende bevis

Stadig flere bilmodeller kommer med innebygde kameraer, og mange monterer såkalte dashbord-kameraer i bilene sine. Mange av disse har sensorer som både reagerer på støt og bevegelse. Bilder og film kan brukes til bevis.

- Jeg kjenner ikke til at vi har fått bilder eller film fra kunder på dette, men dersom de kan vise at bilen er blitt påkjørt og vi ser et registreringsnummer på bilen som har forvoldt skade, kan det brukes, sier Clementz.

Skademeldingen er fortsatt det viktigste ved skader. Så kan den suppleres med dashbordkamera, bilder og vitner som kan forklare hva som har skjedd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer