90 prosent var for ruset

Populært medikament gjør brukerne for ruset til å kjøre.

Populære sovemedisiner som Stilnoct og Imovane kan gi utslag ved klinisk legeundersøkelse. Foto: trafalgartraders.com
Populære sovemedisiner som Stilnoct og Imovane kan gi utslag ved klinisk legeundersøkelse. Foto: trafalgartraders.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk studie fra Folkehelseinstituttet viser en positiv sammenheng mellom mengden av sovemidlet zopiklon i blodet og sjansen for å bli bedømt som påvirket ved klinisk legeundersøkelse.

Studien inkluderte også bilførere der det kun var påvist alkohol i blodprøven, skriver Folkehelseinstituttet.no .

Les også: Slik dør nordmenn i trafikken

Vanlig som sovemedisin

Stoffene zopiklon og zolpidem er blant annet å finne i vanlig sovemedisin som Imovane® og Stilnoct®, og på verdensbasis brukes disse to midlene av mellom 3 og 7 prosent av den voksne befolkningen.

Tall fra Reseptregisteret viser at sovemidlet Zopiklon brukes av ca 300.000 nordmenn (2007).

Les også: Spørsmålet du ikke vil ha

Studien baserte seg på undersøkelser fra anomymisert materiale der de sammenlignet innsendte blodprøver og resultater fra undersøkelsen mellom januar 2000 og desember 2007. Deretter ble den samme undersøkelsen gjort med en tilsvarende gruppe bilsjåfører som hadde alkohol i blodet.

Mye sovemedisin gir utslag

Resultatene viste at andelen sjåfører som ble vurdert som påvirket, var høyere desto mer av stoffet zopiklon de hadde i blodet. Det samme gjaldt ikke stoffet zolpidem. Og som forventet var det en signifikant sammenheng mellom andelen påvirkede sjåfører og hvor mye alkohol de hadde i blodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer