Corona-stopp for kontroller

93 % færre i promillekontroll

Fare for coronasmitte har ført til langt færre promillekontroller.

LANGT FÆRRE I PROMILLEKONTROLL: Nå blir det kun tatt kontroll dersom det er mistanke.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK
LANGT FÆRRE I PROMILLEKONTROLL: Nå blir det kun tatt kontroll dersom det er mistanke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / NPK Vis mer
Publisert

I juni og juli i år kontrollerte Utrykningspolitiet 7043 sjåfører i ruskontroller. Det er 93 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Det viser tall NRK har fått tilgang til. I fjor ble 106.311 sjåfører kontrollert for rus i juni og juli.

Kun ved mistanke

– Nå sjekker vi kun der vi har grunn til å tro, eller der det er mistanke om rus inne i bildet. Derfor er det en voldsom tilbakegang i antall kontrollerte, sier assisterende UP-sjef Steven Hasseldal.

Tilfeldige promillekontroller langs veien ble stanset da coronatiltakene ble iverksatt i mars. Fem måneder senere gjennomfører fortsatt ikke politiet tilfeldige promillekontroller.

I de to sommermånedene i år har Utrykningspolitiet tatt 435 personer for ruspåvirket kjøring. Det er 14 prosent færre enn de 503 som ble tatt i samme periode i fjor.

Hesseldal sier de fortløpende vurderer om de skal gjenoppta de tilfeldige promillekontrollene igjen i lys av smittesituasjonen.

- Ikke bra

Den frivillige organisasjonen MA - Rusfri Trafikk er naturlig nok ikke fornøyd med utviklingen. Generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen håper UP endrer rutinene slik at antall kontroller kommer tilbake på et normalt nivå.

– Det er en veldig stor nedgang, og det er selvfølgelig ikke bra. Det er klart at jo færre promillekontroller, desto større sannsynlighet for at ikke noen blir tatt, uttaler hun til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer