Bot for forulemping

9500 kroner i bot for å gi politiet fingeren

Mannens bot kunne imidlertid blitt lavere om han ikke nektet å betale...

ER FINGEREN EN «YTRING»? En mann fikk nylig ei saftig bot for å ha vist fingeren til en politibetjent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
ER FINGEREN EN «YTRING»? En mann fikk nylig ei saftig bot for å ha vist fingeren til en politibetjent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det har gått et drøyt år siden en 35 år gammel mann ble stoppet av politiet i en trafikkontroll i Haugesundsgata i Stavanger, skriver Rogalands avis.

I forbindelse med dette skal han ha kalt en politibetjent for «jævla idiot» og gitt «fingeren» til politibetjenten - det skulle han ikke gjort.

Nektet å betale

Politiadvokat Stian Eskeland ga nemlig 35-åringen et forelegg på 8000 kroner etter denne hendelsen, men mannen nektet å betale, og dermed endte saken i Stavanger tinghus tidligere i november i år.

I retten ble det lagt ned påstand om ei bot på 9500 kroner, altså 1500 kroner mer enn den opprinnelige boten.

I tilfelle boten ikke betales, kan mannen få fengsel i 19 dager, og det vil i tillegg bli krevd saksomkostninger til det offentlige.

Saken er ikke endelig avgjort ennå.

LIVSFARLIG: I 90 km/t velger en sjåfør å kjøre forbi en annen bil - midt i en sving! Politiet frigjør videoen som et skrekkeksempel. Video: UP Vis mer

Ulovlig, ifølge loven

Synes du dette virker som litt vel sterke reaksjoner fra politiets side på å få vist fingeren alene? Vel, det står faktisk i loven at dette er straffbart:

I straffelovens paragraf 156 andre ledd står det at «den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot».

Brønnøysunds Avis skrev i 2019 om en annen mann som viste fingeren til politiet og ble straffet med en bot på 9600 kroner.

Ikke en ytring

En jurist hos Ung.no forklarer at det er politiets rolle i samfunnet som gjør slike handlinger straffbare.

Politiet og andre offentlige tjenestemenn skal beskyttes mot hets og denne typen oppførsel når de bare gjør jobben sin, skriver juristen.

Å vise fingeren i en slik sammenheng vil ikke være beskyttet av ytringsfriheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer