Bot for forulemping

9500 kroner i bot for å gi politiet fingeren

Mannens bot kunne imidlertid blitt lavere om han ikke nektet å betale...

ER FINGEREN EN «YTRING»? En mann fikk nylig ei saftig bot for å ha vist fingeren til en politibetjent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
ER FINGEREN EN «YTRING»? En mann fikk nylig ei saftig bot for å ha vist fingeren til en politibetjent. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det har gått et drøyt år siden en 35 år gammel mann ble stoppet av politiet i en trafikkontroll i Haugesundsgata i Stavanger, skriver Rogalands avis.

I forbindelse med dette skal han ha kalt en politibetjent for «jævla idiot» og gitt «fingeren» til politibetjenten - det skulle han ikke gjort.

Nektet å betale

Politiadvokat Stian Eskeland ga nemlig 35-åringen et forelegg på 8000 kroner etter denne hendelsen, men mannen nektet å betale, og dermed endte saken i Stavanger tinghus tidligere i november i år.

I retten ble det lagt ned påstand om ei bot på 9500 kroner, altså 1500 kroner mer enn den opprinnelige boten.

I tilfelle boten ikke betales, kan mannen få fengsel i 19 dager, og det vil i tillegg bli krevd saksomkostninger til det offentlige.

Saken er ikke endelig avgjort ennå.

Ulovlig, ifølge loven

Synes du dette virker som litt vel sterke reaksjoner fra politiets side på å få vist fingeren alene? Vel, det står faktisk i loven at dette er straffbart:

I straffelovens paragraf 156 andre ledd står det at «den som ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten, straffes med bot».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer