Billigste bilforsikring

Å endre kjørelengden kan spare deg for tusenlapper

Én av fem bileiere kjører mindre enn det de betaler forsikring for. Sjekker du kjørelengden kan du spare opptil et par tusenlapper.

BETALER MER ENN VI MÅ: Norske bilister bulket for 8,9 milliarder kroner i 2017, men 20 prosent av oss betaler mer enn nødvendig i forsikring. Foto: Rune Korsvoll
BETALER MER ENN VI MÅ: Norske bilister bulket for 8,9 milliarder kroner i 2017, men 20 prosent av oss betaler mer enn nødvendig i forsikring. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har nok lagt merke til fakturaen på bilforsikringen i år har blitt dyrere. Det har den blitt av en meget god grunn. En av Norges største aktører på bilforsikring, If, har imidlertid analysert sine kundedata, og kommet fram til at rundt 20 prosent av kundene betaler for flere kilometer enn det de kjører i virkeligheten.

Disse kundene kunne med fordel justert oppgitt kjørelengde til et lavere nivå. For en helt gjennomsnittlig forsikringskunde, med for eksempel en fire år gammel VW Golf, utgjør dette en årlig redusert premie på mellom 800 og 1.100 kroner.

- Dette viser at det er smart å gå gjennom forsikringene sine. Da kan du både avdekke eventuelle mangler, men også spare penger på dekning du ikke har behov for, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If til Dinside.

LØNNSOM SJEKK: Sjekk forsikringspapirene dine og se om du betaler for flere kilometer enn det du virkelig kjører. Her er det penger å spare. Foto: If
LØNNSOM SJEKK: Sjekk forsikringspapirene dine og se om du betaler for flere kilometer enn det du virkelig kjører. Her er det penger å spare. Foto: If Vis mer

Kan spare enda mer

I dette eksempelet har If brukt en 50 år gammel sjåfør med full bonus, bosatt i en norsk by. Har du dyrere bil eller lavere bonus vil besparelsen på å redusere den årlige kjørelengden bli enda høyere. Besparelsen er nemlig en prosentvis andel av totalpremien du har. For mange kan en sjekk av kilometerstanden derfor betyr flere tusenlapper spart årlig på bilforsikringen, ifølge If.

- Når du kan redusere forsikringspremien din med ti til tolv prosent, burde det være grunn god nok for å notere denne kjørelengden på en gul lapp eller på mobiltelefonen din. Kjører du mindre så melder du fra og kan bruke pengene på noe annet. Dette kan du melde inn til oss når som helst i løpet av året, sier informasjonsdirektøren.

Også kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige sier til Dinside at også de oppfordrer alle sine kunder om å sjekke hvor langt de kjører og at kjørte kilometer stemmer med kjørelengden de har oppgitt til oss.

- Dersom du bare kjører 12.000 kilometer i året, men betaler for 16.000 kilometer, så kan du spare fra noen hundrelapper og opp til et par tusen kroner på å kontakte oss for å få justert kjørelengden, sier Rysstad.

Se også hvordan denne sykepleieren fra Drammen sparte ekstra tusenlapper på bilforsikringen, ved hjelp av noen raske tastetrykk.

12.000 kilometer i snitt

If regner 12.000 kilometer i året som et greit valg for en familiebil som er «normalt» mye i bruk, både til daglig småkjøring og en og annen langtur. Mange av de mindre bilene, som ofte brukes som en bil nummer to, går ofte mye kortere - ned mot 8.000 kilometer årlig.

Beregninger fra If viser også at rundt 20.000 kunder kjører lengre enn hva de er forsikret for. Lengre kjørelengde betyr dyrere forsikring fordi risikoen for en ulykke eller skade øker jo lengre du kjører.

- Da må du gi beskjed til forsikringsselskapet ditt om at kjørelengden er overskredet. Det betyr vanligvis ikke annet enn at premien din blir noe større neste gang du får den, sier Berge.

Også Rysstad i Gjensidige sier til Dinside at det er viktig å ikke betale for mindre enn det du kjører.

- Det kan i så fall bety avkorting i utbetalingen etter en skade, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer