Å låne en utenlandsregistrert bil

Det kan kanskje synes problemfritt for deg at du låner bilen til dine tyske slektninger som er på besøk i Norge, eller at du kan låne bort din norskregistrerte bil til dem når du er på besøk i deres hjemland. Men gjør du dette uten å tenke, kan det lett bli dyrt.

Å låne en utenlandsregistrert bil
Publisert

Det er spesielt et par ting det kan være begrensninger på og som du bør sjekke nøye hvis du skal låne en utenlandsk-registrert bil og kjøre i Norge, eller hvis du skal låne bort din norskregistrerte bil til venner i utlandet. Det første du bør sjekke er hvorvidt og i hvilken grad tollvesenet i det gjeldende land setter begrensninger for de ovennevnte scenario, og det andre du bør sjekke er hvordan forsikringen din stiller seg til dette.

Norge nekter deg

I Norge er det strengt forbudt for en nordmann å kjøre så mye som en meter på norsk jord med et utenlandsregistrert kjøretøy. Denne regelen gjelder selv om du bare låner en tysk tantes bil en liten tur rundt parken. Hvis imidlertid den utenlandske bileieren, eller en annen berettiget person også sitter i bilen, og han/hun har gyldig førerkort, kan du selvfølgelig utmerket godt kjøre bilen. Men du kan altså ikke legge ut på tur i en bil med utenlandske skilter alene.

Midlertidig innførsel og bruk

Dette strenge regelverket er en konsekvens av toll- og avgiftslovgivningen, som regulerer blant annet midlertidig innførsel og bruk av utenlandsregistrert motorvogn i Norge. Det finnes selvsagt unntak fra denne hovedregelen, som for eksempel for mennesker som kun har midlertidig opphold i Norge, eller som har familiebosted i et annet land. Du kan også i enkeltstående tilfeller søke Tolldistriktssjefen om spesialtillatelse. De enkelte unntak fra regelen og særskilte bestemmelser kan du få ved å henvende deg til ditt tolldistrikt. Men hovedregelen for personer med fast oppholdssted i Norge er altså klar; du kan kun kjøre et utenlandsregistrert kjøretøy hvis rettmessig person eller eier også sitter i bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.