A8 med W12: Julegave fra Audi

W12-motoren er unektelig spesiell. Dagens 12-sylindrede motorer står i en enkelt V-form, og med 6 sylindre etter hverandre sier det seg selv at en slik konstruksjon blir relativt lang.

Publisert

VW-gruppens W12-motor består -- enkelt fortalt -- av to av VR6-motorer som er koblet sammen. Det spesielle med VR6-motorene på sin side igjen, er at vinkelen mellom de to sylinderrekkene er mye mindre enn vanlig, slik at motoren nærmest blir en mellomting mellom en rekkesekser og en V6-motor.

Så blir de to motorene koblet sammen, og slik det fremgår av bildet av motoren får de to sylinderekkene en felles veivaksel. W12-motoren er derfor med god margin svært mye mer kompakt enn andre V12-motorer med tilsvarende slagvolum.

I en lang A8

Audi har enda ikke avslørt hvor stort slagvolumet i Audi A8 W12 LWB blir. LWB står i denne sammenheng for "Long Wheelbase" -- lang akselavstand. Bilen er med andre ord strukket i forhold til en vanlig A8, og det er nettopp en A8 LWB Kong Harald bestilte seg da Slottet skulle ha ny representasjonsbil.

Vi har likevel grunn til å tro at det dreier seg om en motor med samme slagvolum som ble vist i VWs W12-konsept på forrige Geneve-utstilling, slik at A8 W12 får et slagvolum på rundt 5,6 liter og en ytelse på ca. 420 hk..

Videre regner vi med at en slik toppmodell fra Audi også blir utstyrt med Quattro og det meste du måtte ønske av komfortutstyr. Prislappen forblir derfor uviss, men i forhold til dagens toppmodell S8 med 360 hk fra en 4,3-liters motor som koster rett over 1,2 millioner kroner, er det på det rene at en A8 med så stor motor og så stort slagvolum vil koste minimum 1,6 millioner kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer