Taklast bil

Advarer: – Tre viktige begrensninger

Sjekk dette før du pakker skiboksen til bilferien.

BILFERIE: Det er viktig å pakke bilen riktig, Ifølge NAF er usikret bagasje ofte årsaken til alvorlige personskader i trafikkulykker. Video: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien er godt i gang og som i fjor er det mange nordmenn som begir seg ut på biltur for å utforske Norge eller tar turen rundt i Europa.

Skal du på bilferie er det viktig å pakke godt og riktig. Vi har tidligere omtalt hvordan løse gjenstander i bilen kan treffe deg med flere hundre kilo, ifølge NAF. Derfor bør bagasje sikres godt før bilferien starter.

Trenger du litt ekstra plass og velger å pakke i skiboksen, må du også være klar over at det også har sine begrensninger. Ifølge en undersøkelse utført av Norstat på vegne av NAF, er det få som vet hvor mye taklast de kan ha på sin bil.

Én tredel av mennene og nærmere halvparten av kvinnene i undersøkelsen, svarte at de ikke er kjent med hvor mye taklast de kan ha på sin bil.

– Kjønnsforskjellene er én ting, men det er tydeligvis lav kunnskap om hvor mye man kan pakke på taket av bilen når man skal på sommerferien.

– Folk må huske at det er ikke ubegrenset hva man kan pakke på taket. Laster du for tungt i skiboksen eller på takstativet kan det gå på trafikksikkerheten løs, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Tre viktige begrensninger

Sødal påpeker at dersom du skal benytte skiboksen som et ekstra bagasjerom på ferieturen, må du være klar over tre vektbegrensninger:

  • Hvor mange kilo takboksen tåler
  • Hvor mange kilo takstativene tåler
  • Hvor mange kilo selve biltaket tåler

Informasjonen om takboks og takstativ finner du i produktinformasjonen til produktene, mens i vognkortet eller bilens instruksjonsbok finner informasjon om taklast.

– Det er den laveste vektgrensen av disse tre som gjelder når du pakker bagasjen til sommerferien, sier Sødal.

TAKLAST: Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier det er viktig å være klar over vektbegrensninger før du fyller skiboksen med ferieutstyr. Foto: NAF
TAKLAST: Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier det er viktig å være klar over vektbegrensninger før du fyller skiboksen med ferieutstyr. Foto: NAF Vis mer

Obs! Ikke alle kan ha taklast

Tidligere i år var NAF ute med en advarsel til elbilister om at de ikke laster mer på taket enn bilen faktisk tåler.

For som Dinside også tidligere har skrevet om: Det er stor forskjell på hvor mye taklast elbilene kan ha - og noen av de mest populære elbilene er faktisk ikke godkjent for å ha last på taket i det hele tatt.

Da Dinside sjekket taklast-kapasiteten til norske elbiler i november 2020, fant vi at mer enn én av fire, 13 av 46, elbiler som enten var på markedet eller på vei i løpet av 2020, ikke var typegodkjent for ekstra last på taket.

NAF påpekte den gang at selv om taklast på elbilene har blitt vanlig, er det to av de ti mest solgte elbilene i 2020 som ikke kan ha last på taket. De to bilene som ikke kan ta taklast i det hele tatt er BMW i3 og Volkswagen ID.3.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer