Advarer 70 000 nordmenn

- Kan føre til varmgang og i verste fall brann, sier ekspert.

SKUMMELT: Om du må nødlade i stikkontakt er det viktig å holde øye med den. Stikkontakter bør ikke brukes som varig ladeløsning. Foto: Zaptec
SKUMMELT: Om du må nødlade i stikkontakt er det viktig å holde øye med den. Stikkontakter bør ikke brukes som varig ladeløsning. Foto: Zaptec Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av ti nordmenn lader fortsatt bilen via stikkontakt, viser en undersøkelse YouGov har utført for Zaptec, som har regnet seg fram til at det gjelder rundt 70 000 nordmenn, der både elbil og ladbare hybrider er tatt med.

Men lading med stikkontakt har det i mange år vært advart mot.

- Det er flere grunner til at lading fra stikkontakt på fast basis ikke er anbefalt. For det første medfører lading av elbil i vanlig stikkontakt at belastningen på ledningene blir svært stor siden de belastes med maksimal kapasitet over tid. Det er ikke stikkontakten eller anlegget konstruert for, og denne belastningen kan føre til varmgang og i verste fall brann, sier Rune S. Nielsen, brannekspert i Gjensidige Forsikring.

Endret reglene i fjor

Frem til 1. juli 2022 var det lov å sette opp en egen kurs til elbillading. Kravene var at dette skulle være en helt egen kurs på maks 10 A, som i tillegg måtte ha jordfeilbryter type B.

For dem som har en slik installasjon hjemme som ble installert før nevnte dato er det fortsatt tillatt å lade slik, men det er ikke lenger tillatt å legge opp slike løsninger.

Bør ikke henge

Uansett bør man passe på at den tunge nødladeren støttes opp slik at den ikke belaster stikket.

- Stikkontakten er ikke laget for den vekten som ladekabelen har, og det er derfor viktig at den ikke «henger» i støpselet. Inne i kontakten vil en slik belastning kunne medføre skader, med den konsekvens at varmgang kan oppstå også når du bruker noe annet i den samme stikkontakten, sier Nielsen.

HENG OPP: Bruker du en såkalt «nødlader» for vanlig stikkontakt, skal den aldri henge i stikkontakten. La den hvile på plant underlag eller heng den opp på skrue, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HENG OPP: Bruker du en såkalt «nødlader» for vanlig stikkontakt, skal den aldri henge i stikkontakten. La den hvile på plant underlag eller heng den opp på skrue, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Best med hjemmelader

Nå er det bare hjemmelader som er godkjent når man vil lade elbil hjemme. Den har flere fordeler kontra det å lade fra stikkontakt.

For det første er det langt tryggere, men du kan også lade med høyere effekt slik at ladinga tar kortere tid. Mange slike ladebokser har også kjekke funksjoner, for eksempel smartlading, der bilen automatisk lades de timene strømprisen er lavest.

- En dedikert ladeboks tåler mer strøm og har flere ekstra sikkerhetsfunksjoner innebygd i systemet slik at du unngår risikoen for varmgang og i verste fall brann. Det er spesielt viktig hvis du lader elbilen din om natta, avslutter Nielsen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer