I fjor ble 13 372 bilskilt mistet eller stjålet fra kjøretøyer her i landet. Det er omtrent like mange som ble borte i 2020. Nøyaktig hvor mange som ble stjålet og hvor mange som bare er mistet, har ikke Statens vegvesen oversikt over.
Det som er sikkert er at mange av skiltene som blir borte brukes av uærlige sjeler på andre kjøretøy. Kjøretøy som ikke har forsikring eller som er i så dårlig forfatning at de ikke skulle vært på veien. Eller de er brukt av kjeltringer i kriminelle handlinger.
«Tyvene stakk fra stedet i bil som viste seg å ha stjålne skilter», er en setning vi stadig leser om i media.
Du får boten
Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen hos Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet.
– Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger. Dersom det skjer kan det være du som får regningen, advarer Øwre overfor Dinside.

Bilnøkkel avslørte svindleren

Brukes av kriminelle
Allerede i 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymring om økningen i antall tyverier av bilskilt. Karlsen sa at hensikten med tyveri av bilskilt ofte er å skjule annen kriminalitet. Det kan for eksempel være til bruk ved vinningskriminalitet. Stjålne skilter kan også settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen.

Også forsikringskrav
For deg som er blitt frastjålet eller har mistet bilskiltene, er det én viktig ting å gjøre: Meld dette til politiet med en gang. Det er du som eier av bilen som har ansvar for dens skilter og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bomregninger, parkeringsbøter og fotoboks-bøter.
Du kan også få forsikringskrav dersom en bil med dine skilter har vært innblandet i uhell. Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.

Nå gir dette bot
Slik unngår du boten
– Vårt fokus er at du som har mistet eller blitt frastjålet kjennemerkene, snarest mulig må anmelde forholdet til politiet. Da kan du unngå kjedelige situasjoner ved eventuelt misbruk av kjennemerke. Mistenker du at noen har stjålet skiltene dine kan du anmelde saken hos politiet. Dette kan gjøres digitalt. Har du derimot mistet skiltet må du fylle ut skjemaet «Melding om tap av kjennemerke». Det utfylte skjemaet må du få attestert hos politiet, sier Heidi Øwre.
– Anmeldelse eller attestert tapsmelding kan lastes opp i selvbetjeningsløsningen, slik at det ikke er nødvendig å møte opp på en trafikkstasjon. Det er også mulig å bestille nye kjennemerker i selvbetjeningsløsningen.

Kamera avslører
Øwre forteller at Statens vegvesen nå i stadig større grad tar i bruk automatisk avlesning av kjennetegn langs veien med et såkalt ANPR-system.
Skiltene på passerende biler blir automatisk skannet av et kamera og sjekket opp mot stjålne kjennetegn i politiets register, for å stoppe kjøretøy med falske eller stjålne skilt. Dette gjør det stadig vanskeligere å kjøre rundt med skilt som ikke tilhører det aktuelle kjøretøyet.