Stjålet registreringsskilt brukes av tyver

Advarer: Du får boten

Vil du slippe krav om å betale bompenger, bøter og bensinregninger dersom du mister skiltene på bilen din, bør du handle raskt.

DU FÅR BOTEN: Dersom skiltet på bilen din er stålet eller mistet, kan du brukes av uærlige sjeler for å unndra seg bøter og regninger. Disse er det du som får. Foto: Rune Korsvoll
DU FÅR BOTEN: Dersom skiltet på bilen din er stålet eller mistet, kan du brukes av uærlige sjeler for å unndra seg bøter og regninger. Disse er det du som får. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble 13 372 bilskilt mistet eller stjålet fra kjøretøyer her i landet. Det er omtrent like mange som ble borte i 2020. Nøyaktig hvor mange som ble stjålet og hvor mange som bare er mistet, har ikke Statens vegvesen oversikt over.

Det som er sikkert er at mange av skiltene som blir borte brukes av uærlige sjeler på andre kjøretøy. Kjøretøy som ikke har forsikring eller som er i så dårlig forfatning at de ikke skulle vært på veien. Eller de er brukt av kjeltringer i kriminelle handlinger.

«Tyvene stakk fra stedet i bil som viste seg å ha stjålne skilter», er en setning vi stadig leser om i media.

Du får boten

Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen hos Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet.

– Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger. Dersom det skjer kan det være du som får regningen, advarer Øwre overfor Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer