Slik pakker du feriebilen:

Advarer: – Ikke bytt

Det er mange stappfulle biler er på vei til fjellet. Da er det flere ting du bør ha på stell.

BILFERIE: Det er viktig å pakke bilen riktig, Ifølge NAF er usikret bagasje ofte årsaken til alvorlige personskader i trafikkulykker. Video: NAF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ski, snowboard, vinterklær og proviant. Alt dette hører med når man skal kose seg på fjellet i påska. Men når alt skal inn i bilen, er det imidlertid noen tips som er viktige å få med seg.

For også små gjenstander bør sikres riktig. Disse kan nemlig gjøre fatal skade ved en kollisjon.

Lett blir tungt

NAF har tidligere gjort tester på dette, som viser at ved en kollisjon i 50 km/t får en gjenstand på tre kilo en vekt på hele 90 kilo.

Mange skal sikkert også ha med seg en firbent kompis på påsketur. Disse må også sikres.

– Du må ikke ha hunden løs i bilen. Det er verken trygt for hunden, sjåføren eller passasjerene. Den kan bli kastet fram i en bråstopp, og i verste fall skade både seg selv og andre. Du bør sikre hunden i et transportbur eller i en sele som er beregnet for transport av hund i bil. Fest og plasser buret i bagasjerommet, fram mot ryggstøtten, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Se alle pakketipsene nederst i saken.

NEI, IKKE SLIK: Løse gjenstander kan bli dødsfeller ved en kollisjon. Foto: Heiko Junge/NTB.
NEI, IKKE SLIK: Løse gjenstander kan bli dødsfeller ved en kollisjon. Foto: Heiko Junge/NTB. Vis mer

– Vær «litt kylling»

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland oppfordrer dessuten folk om å være «litt kylling» i påsketrafikken.

– Tilpass farten etter vær- og føreforholdene, bruk bilbelte, kjør rusfritt, pakk bilen riktig, planlegg turen din og ha oppmerksomheten på veien, sa hun til DinSide tidligere denne uka.

Hun ber folk tenke seg om når de skal kjøre over fjelloverganger, da disse ofte er værutsatte, samt ligger på strekninger man kanskje ikke kjører så ofte.

– Så planlegg reisen din godt, sjekk vær og forhold på din fjellovergang, pakk både varme klær, mat og god tid i påskebagasjen, er oppfordringen fra veidirektøren.

VENT: Ikke legg om til sommerdekk om du har tenkt deg opp i høyden. Foto: Berit Roald/NTB
VENT: Ikke legg om til sommerdekk om du har tenkt deg opp i høyden. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer

Ikke gjør dette

En annen ting å tenke på, er at bilen er riktig skodd. Forsikringsselskapet Tryg Forsikring, advarer folk om å legge ut på påskefjellet, om de allerede har byttet til sommerdekk.

– Det er for seint å angre når du skrenser rundt i høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast lenge om du er skikkelig uheldig. Vi ser at noen har tatt sjansen og skiftet til sommerdekk allerede, og vi har hatt en del bilskader i det siste hvor sommerdekk har vært involvert på vinterlige veiforhold. Det kan bli dyrt. Bilister som ikke er skodd etter forholdene risikerer redusert erstatning ved en trafikkulykke, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen.

Snøfokk

For onsdag er det seint ut farevarsel på grunn av snøfokk i Langfjella i Sør-Norge. Dette kan føre til dårlig sikt, og lokalt vanskelige kjøreforhold.

– Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver meteorologene i varselet.

Vinden er ventet å avta i løpet av ettermiddagen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer