Advarer: Ikke gå i km-fella

Kjører du mer enn det som er avtalt, kan det bli dyrt dersom du får en skade.

PASS PÅ: Kjørelengden kan ha konsekvenser både for forsikringen og garantien. Foto: NTB scanpix
PASS PÅ: Kjørelengden kan ha konsekvenser både for forsikringen og garantien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NAF og forsikringsselskapene advarer bileiere:

Mange har kanskje kjørt mer enn normalt i løpet av hjemmesommeren - og kan stå i fare for å kjøre mer enn de har dekning for i forsikringen.

Du bør også passe på kilometertelleren i forhold til garantien på bilen.

Kilometerstand og forsikring

Både Norges automobil-forbund (NAF) og forsikringsselskapene går nå ut og advarer bileiere som bruker bilen mer enn vanlig i år for å unngå smitte - i tillegg til at de kanskje har brukt den til sommerens feriereiser.

– Bruker du vanligvis ikke bilen i jobb eller på ferie, er det fort gjort at du kommer til å kjøre lenger enn det du har avtalt, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Sjekk derfor kilometerstanden nå etter sommerferie og høstferie, og se om du trenger å øke kjørelengden, fortsetter han.

Risikerer avkortning

Alle har avtalt kjørelengde med forsikringsselskapet sitt, og det er du selv som velger hvilken kjørelengde som passer best for deg og din bilbruk.

Kjører du over det du har avtalt, kan du risikere at det blir dyrt. Får du en skade vil erstatningen kunne reduseres, og det kan bli kostbart hvis skaden er omfattende.

– Det kan bli avkortning, men ikke uansett, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring, til Dinside.

Han sier at kunden selv må følge med på dekninger, kjørelengde og annet, og at de oppfordrer til at kundene har et bevisst forhold til hva man trenger av blant annet årlig kilometer.

Du må velge de intervallene for kjørelengde som dekker din bilbruk best mulig. Forsikringsselskapene opererer med intervaller som 8000, 12 000, 16 000 kilometer osv.

Rysstad sier de ennå ikke har oversikt over om det er flere som har meldt inn endringer på kjørelengde i år, sammenliknet med et normalår.

– Vi har endret intervallene fra 4000–2000 kilometer i år, særlig på grunn av korona. Men vi har ikke per nå en god oversikt over antall som har endret, sier Rysstad til Dinside.

Har tilbakevirkende kraft

Kaj Vilner Johannes Opasiak, leder for kundesenteret i Codan Forsikring, sier at kundene står fritt frem til å øke kjørelengden sin i løpet av et forsikringsår, men at når kunden øker, skjer det med tilbakevirkende kraft.

– Det som skjer dersom en kunde øker fra ett trinn til ett annet er at endring skjer med tilbakevirkende kraft og mellomlegget blir fordelt på resterende fakturer av forsikringsperioden.

For eksempel hvis en kunde endrer fra 12 til 14 000 kilometer kjørelengde i løpet av forsikringsåret, kan det hende at årspremien går opp med 2000 kroner.

– Da blir disse 2000 kr fordelt på resterende 6 måneders trekk av den aktuelle perioden dersom kunden har månedlig betaling. Økningen for tidligere måneder kommer på neste månedsfaktura i en samlet sum og resterende økning fordelt på resterende måneder, forklarer han.

Gir utslag i begge retninger

Forsikringsselskapet If har også sett at mange har fått endret bilbehov i år - og forteller at mange sjåfører har hatt behov for å regulere kjørelengden på forsikringen opp eller ned under coronasituasjonen:

Fra midten av mars og til midten av juni var det mange som ville justere ned kjørelengden - mens det i sommer har vært mer normale tilstander. Informasjonssjef Sigmund Clementz i If kommenterer at hjemmeferie med bil i sommer og i høst kan ha ført til at mange trenger å justere kjørelengden opp.

– Det er tydelige utslag i begge retninger, så det viser at mange har fått endret sitt behov for bil begge veier under korona, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Folk på hjemmekontor og smittevernutfordringer i kollektivtrafikken er krefter som påvirker i hver sin retning for bilkjøringen, så det skal bli spennende å følge utviklingen framover, sier han.

Forsikringen er billigere jo færre kilometer du kjører - så du kan spare tusenlapper på å passe på og justere ned kjørelengden dersom den er for høy.

Husk å sjekke garantien

NAF advarer også om at man bør være oppmerksom på kilometerstanden også med hensyn til garantien på bilen.

Det er to kriterier for garantien: Antall år eller antall kilometer bilen har kjørt. Ifølge NAF er det vanligste 5 år eller 100 000 kilometer.

- Nærmer bilen din seg utløp på kjørte kilometer, kan det være lurt å fremme eventuelle garantikrav før du kjører så mye lenger, sier Sødal.

NAF anbefaler bileiere om å ta en garantiutløpstest på et verksted når det nærmer seg utløp for garantien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer