Sikring av barn i bil

Advarer: Ikke gjør dette!

Det er lett å gå i fella og ha for mye klær på småbarn i bilen, men det kan være en stor risiko. Også for voksne.

SIKRING AV BARN I BIL: Små barn bør i likhet med voksne droppe tjukke vinterklær i bilen. Det kan bli avgjørende i en ulykke, advarer ekspertene. Foto: Øystein B. Fossum
SIKRING AV BARN I BIL: Små barn bør i likhet med voksne droppe tjukke vinterklær i bilen. Det kan bli avgjørende i en ulykke, advarer ekspertene. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det kan kanskje høres rart ut, men ingen barn bør sitte med tykke jakker på i bilstolen.

Det forteller Marie Haavardsholm, direktør for merke og produkt hos den norske barneseteprodusenten Besafe til Dinside.

Er det kaldt ute, er både voksne og barn godt polstret på kroppen når de går utendørs. Tjukke boblejakker er ekstremt behagelige når temperaturene synker langt under frysepunktet.

Og spesielt de aller minste vernes ofte med både to og tre lag isolasjon på kroppen.

Ta den av!

Også voksne bør ta av seg vinterjakka når de setter seg i bilen og skal ta på setebeltet.

– De aller fleste glemmer at man er mye mer utsatt for skader ved et sammenstøt hvis man sitter med bilbeltet utenpå en tykk vinterjakke. Ved en bråbrems eller kollisjon tar det da lengre tid før bilbeltet strammes, og selv om det er snakk om få centimeter er det likevel nok til at kroppen blir slengt mer framover, noe som kan gi store utslag selv i moderat hastighet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Men for de minste som sitter i barnesete er det jo naturlig å la jakka være på, siden det er så innmari kaldt. Hvem har lyst til at de små skal fryse og ha det vondt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.