Sikring av barn i bil

Advarer: Ikke gjør dette!

Det er lett å gå i fella og ha for mye klær på småbarn i bilen, men det kan være en stor risiko.

SIKRING AV BARN I BIL: Små barn bør i likhet med voksne droppe tjukke vinterklær i bilen. Det kan bli avgjørende i en ulykke, advarer ekspertene. Foto: Øystein B. Fossum
SIKRING AV BARN I BIL: Små barn bør i likhet med voksne droppe tjukke vinterklær i bilen. Det kan bli avgjørende i en ulykke, advarer ekspertene. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det kan kanskje høres rart ut, men ingen barn bør sitte med tykke jakker på i bilstolen.

Det forteller Marie Haavardsholm, direktør for merke og produkt hos den norske barneseteprodusenten Besafe til Dinside.

Er det kaldt ute, som det har vært i hele januar og februar, er både voksne og barn godt polstret på kroppen når de går utendørs. Tjukke boblejakker er ekstremt behagelige når temperaturene synker langt under frysepunktet.

Og spesielt de aller minste vernes ofte med både to og tre lag isolasjon på kroppen.

Ta den av!

Det begynner kanskje å bli godt kjent at voksne bør ta av seg vinterjakka, når de setter seg i bilen og skal ta på setebeltet.

Men for de minste som sitter i barnesete er det jo naturlig å la jakka være på, siden det er så innmari kaldt. Hvem har lyst til at de små skal fryse og ha det vondt?

Problemet er at om du ikke tar den av, får du ikke strammet beltene i stolen godt nok, ifølge Besafe. Barnestol-produsenten roper varsku når temperaturen går nedover, og håper økt fokus på vinterjakker kan være med å sikre barn best mulig, om ulykken først skulle være ute.

– Det er en liten detalj som utgjør en stor forskjell, konstaterer Haavardsholm overfor Dinside.

– Uavhengig av hvilke bilstolmerke du har, oppfordrer vi derfor alle foreldre til å fjerne vinterjakken på barnet før beltene strammes.

NESTEN: Ekspertene råder for eksempel å heller kle barnet i ull eller fleece. Men stram til ordentlig, så det ikke blir like luftig som her. Foto: Øystein B. Fossum
NESTEN: Ekspertene råder for eksempel å heller kle barnet i ull eller fleece. Men stram til ordentlig, så det ikke blir like luftig som her. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Elbilproblem?

Problemet kan bli enda tydeligere for elbilister, med kort rekkevidde på bilen. Et gammelt råd er som kjent å kle seg godt, og spare på strøm til oppvarming av kupeen, slik at batteriet kan konsentrere seg om å få bilen fram til destinasjonen.

Men det er sjelden noe å bekymre seg over i 2021, når elbilene stort sett har bedre rekkevidde og det i tillegg finnes gode råd for å kle opp barnet til å tåle den kjøligere lufta i bilen.

Nedenfor får du noen gode råd for at ungen ikke skal bli kald - selv uten jakke.

Forvarm bilen

Også bileierorganisasjonen NAF oppfordrer voksne og barn om å kle seg smart til kjøreturen. I likhet med barnestolprodusenten oppfordrer de til å bruke ulldress, et ekstra teppe eller bilpose over de minste på vinterstid.

«Selv med egne belter fra barnestolen, vil du ikke få strammet til skikkelig med yttertøy på», er NAF formaning. I tillegg oppfordrer de forvarming av bilen.

Et siste tips kan eventuelt være å ta med seg barnesete inn, til det skal brukes, så det ikke blir avkjølt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer