Trafikk i vinterferien 2021:

Advarer: Ikke reis fredag!

Ypperlig vintervær fører til mye trafikk på veiene i ferien. Derfor oppfordres bilistene til å unngå avreise fredag.

SPÅR MYE KØ: Fredag spås det at mange vil starte vinterferien - og da vil sjansen for kø bli veldig stor. Foto: Fremtind
SPÅR MYE KØ: Fredag spås det at mange vil starte vinterferien - og da vil sjansen for kø bli veldig stor. Foto: Fremtind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vinterferietrafikken er vanskelig å forutsi i år, fordi pandemien påvirker folks reisemønster. Men som vanlig er det nok lurt å velge andre reisetidspunkter enn fredag ettermiddag, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Og nå som mange er på hjemmekontor, har flere mulighet til å være på hytta hele uka. Men med strengte grenser og ypperlig skiføre i store deler av landet ser det ut til å bli stor trafikk under årets vinterferie.

Er du i tvil om hvilke ferieregler som gjelder nå - kan du klikke på den første lenka under artikkelen.

Spår mye trafikk

Fremtind har de siste fire årene registrert egne kjøredata for sine forsikringstakere. De viser at de store trafikkmengdene på fredager starter allerede i 12-tida.

– Det roer seg ikke før etter klokka 19 på kvelden, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

– Har du mulighet, reis lørdag eller søndag, oppfordrer hun i en pressemelding i dag.

Therese Nielsen er skadeforebygger i Fremtind.
Therese Nielsen er skadeforebygger i Fremtind. Vis mer

Reis på disse dagene

De siste tre årene har forsikringsselskapet registrert godt over 20 000 bilskader i tilknytning til vinterferien. Lørdager og søndager skiller seg tydelig ut med langt færre skader enn de øvrige ukedagene.

– Følg fartsgrensene, la mobilen ligge når du kjører og hold plassen i køen om du skulle havne i en. Og rygg inn når du parkerer, oppfordrer Nielsen.

Nils Audun Karbø oppfordrer alle til å sjekke trafikkmeldinger på Vegvesenets sider (ekstern lenke) før de legger ut på tur. Bilistene kan også sjekke trafikk- og føreforhold via etatens veikameraer (ekstern lenke).

Forsiktig på fylle- og bensinstasjonene

Med mange biler på veiene blir det også mange biler på bensinstasjoner og parkeringsplasser. Stopper du for å fylle drivstoff eller lade el-bilen, er det greit å vite at topp tre på statistikken over bilrelaterte skader i vinterferien er ryggeskader, påkjørsler av biler som står parkert og påkjørsler bakfra.

Disse står for om lag 70 prosent av alle skader på bil i vinterferien, ifølge Fremtind.

– Dette er skader som kunne vært unngått om vi var mer oppmerksomme. Følg godt med når du rygger eller parkerer, og ikke stol blindt på ryggesensorer. Sikkerhetsteknologien i nye biler er ment som hjelp og støtte, men bilens bevegelser er kun ditt ansvar som sjåfør, sier skadeforebyggeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer