Ny forskning med kreft-angrep på nye biler

Advarer: Kan føre til kreft

Den «deilige nybillukta» inneholder to giftige gasser. Og nå advarer amerikanske forskere mot mer enn 20 minutter av lufta om gangen.

ADVARER: Amerikanske forskere mener at 20 minutter i en ny bil kan medvirke til å få kreft. Foto: Shutterstock
ADVARER: Amerikanske forskere mener at 20 minutter i en ny bil kan medvirke til å få kreft. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Puster du inn nok av lufta fra nye biler, kan det ha negative effekter på helsa. Det viser en ny studie, foretatt av forskere ved University of California i USA.

Faktisk mener de at så lite som 20 minutter i en ny bil kan være nok eksponering, for at du i lengden skal merke en negativ effekt av kjemikaliene fra bilen. Lukta i nye biler inneholder blant annet to stoffer - benzen (i gummi og fargestoffer) og formaldehyd (gulvmatter) - som allerede er kjent som kreftfremkallende.

«Studien retter bekymring mot den potensielle risikoen forbundet med innånding av benzen og formaldehyd, for mennesker som bruker mye tid i bilene sine. Dette blir spesielt tydelig i overbelastede områder hvor folk har lengre pendleravstand,» heter det i studien.

– Det bør benyttes alternativer til disse kjemikaliene for å oppnå samme effekt, sier miljøtoksikolog og en av forskerne bak studien, David Volz.

– Mer alvorlig i små rom

Overlege, forsker, medisinsk doktor og spesialist innen arbeidsmedisin ved Kreftregisterets forskningsavdeling i Norge, Tom K. Grimsrud, bekrefter overfor Dinside at benzen og formaldehyd er klassifisert som kreftfremkallende stoffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer