Politi

Advarer mot bandene

Politiet opplever at de mobile tyveribandene er svært aktive om dagen.

UTENLANDSKE BANDER: Under pandemien holdt de seg borte, men nå er de kriminelle bandene på jobb igjen i Norge. GPS-anlegg, kollisjonsputer og katalysatorer fra anleggsmaskiner og biler er ettertraktet og enkelt å stjele. Foto: If
UTENLANDSKE BANDER: Under pandemien holdt de seg borte, men nå er de kriminelle bandene på jobb igjen i Norge. GPS-anlegg, kollisjonsputer og katalysatorer fra anleggsmaskiner og biler er ettertraktet og enkelt å stjele. Foto: If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under pandemien var aktiviteten til de mobile, vinningskriminelle bandene lav. Det skyldte blant annet streng grensekontroll, som gjorde det vanskelig å få med seg tyvegods ut av landet uten å bli oppdaget.

Nå er bandene tydeligvis i full gang igjen. Det er politiets Nettpatrulje i Øst politidistrikt som nå går ut med en kraftig advarsel om økt aktivitet fra bandene.

«Politiet ser at mobile vinningskriminelle er aktive om dagen. De beveger seg sørover i Innlandet og nærmer seg trolig Viken», skriver Nettpatruljen.

Dette må du gjøre

Politiet sier videre at det tyvene er mest på jakt etter nå er GPS-skjermer og navigasjonssystemer.

«Vær oppmerksom på mistenkelig aktivitet. Ser du noe du syns er mistenkelig, noter deg registreringsnummer, biltype/modell, farge og eventuelt hvordan føreren så ut. Noter også tid og sted for din observasjon og meld det inn til oss på Nettpatruljen. Dersom du skulle se pågående tyveri kan du ringe 112», opplyser politiet.

POLITIET ADVARER: Politiet advarer nå må stor aktivitet hos tyveri-bandene. Nå er de til stede på det sentrale Østlandet. Foto: Northumberland Police
POLITIET ADVARER: Politiet advarer nå må stor aktivitet hos tyveri-bandene. Nå er de til stede på det sentrale Østlandet. Foto: Northumberland Police Vis mer

Det er ikke bare politiet som er bekymret over at de kriminelle bandene nå synes å være tilbake for fullt etter pandemien.

Kraftig økning i innbrudd

Også forsikringsselskapene merker en økning i antall tyverier. I fjor økte antall boliginnbrudd og tyverier fra private med 33 prosent, viser tall fra Finans Norge. I 2021 ble det meldt inn 23 800 saker til forsikringsselskapene. I fjor steg dette til 31 600.

- Aktiviteten til mobile vinningskriminelle fra utlandet har tatt seg overraskende raskt opp igjen. Vi regnet med at vinningskriminaliteten ville returnere til samme nivå etter at grensene åpnet igjen. Nå kan det se ut som om det blir enda verre. Utviklingen er bekymringsfull. Disse bandene står for en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Norge, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Tyvenes favoritter

Han forteller at det først og fremst små, verdifulle gjenstander innbruddstyvene er på jakt etter. Kontanter, smykker, dyre solbriller, mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, elektrisk verktøy og dyre vesker. Også kostbare sykler er ettertraktet. I tillegg har selskapet ifølge Clementz registrert en kraftig økning i tyverier av katalysatorer fra biler den siste tiden.

ENKELT Å OMSETTE: Dyrt verktøy, dyre hjul og annet lett omsettelig løsøre, er populært hos bandene. Foto: Rune Korsvoll
ENKELT Å OMSETTE: Dyrt verktøy, dyre hjul og annet lett omsettelig løsøre, er populært hos bandene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige bekrefter at de også har merket denne tendensen:

- Ofte har ratt med kollisjonsputer samt navigasjonsanlegg vært favoritter blant disse vinningskriminelle. Den siste tiden har Gjensidige mottatt flere skademeldinger fra bileiere som har fått fjernet katalysatoren ril bilen. Samtidig er det gjort store skader på resten av eksosanlegget.

Dyrere enn gull

- Tidligere har vi registrert flest skader på Østlandet, spesielt rundt Oslo. Den siste tiden kan det se ut til at tyvene har beveget seg oppover langs hele kysten. Stavanger, Bergen og Trondheim har vært ekstra utsatt.

Voll forteller at katalysatoren inneholder edelmetaller som platina, rhodium og palladium og mye av dette kommer fra Russland. Prisen på disse edle metallene har skutt i været den siste tiden. I dag koster for eksempel Rhodium rett under 5000 kroner per gram. Palladium og Platina koster litt mindre enn gull.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer