Advarer mot farlig feil

Mange bruker sikkerhetsbeltet feil. Det kan føre til alvorlige skader og dødsfall i en kollisjon, advarer en ulykkesgransker.

ALVORLIGE SKADER: Tykke vinterjakker er gode å ha på i en kald bil, men kan gjøre at sikkerhetsbeltet ikke beskytter deg i en kollisjon. Foto: Rune Korsvoll
ALVORLIGE SKADER: Tykke vinterjakker er gode å ha på i en kald bil, men kan gjøre at sikkerhetsbeltet ikke beskytter deg i en kollisjon. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er i full gang. Kuldegradene og snø gjør at vi finner fram de tykke, gode vinterjakkene fra skapet. De er gode å ha på seg når vi setter oss i en kald bil, men det kan også gjøre at sikkerhetsbeltet ikke sikrer deg slik det skal dersom du havne i en ulykke.

Trond Boye Hansen, tidligere paramedic og ulykkesgransker ved Ullevål sykehus i Oslo, som nå jobber for Statens havarikommisjon for transport, har jobbet med trafikksikkerhet i en årrekke. Nå advarer han om at feil bruk av sikkerhetsbeltet kan få fatale følger:

Av med jakka

- Både måten du plasserer sikkerhetsbeltet mot kroppen, feil sittestilling og mye klær kan skape livsfarlige situasjoner. Det kan gjøre at sikkerhetsbeltet ikke fungerer slik det skal i en ulykke. Dette er det altfor mange som ikke er klar over, sier Boye Hansen.

Han sier at tykke vinterjakker skal tas av for at belte skal sikre deg best mulig.

MANGE GJØR FEIL: Sikkerhetsbeltet skal sitte stramt inntil kroppen. Det er det alt for mange som ikke er klar over, sier ulykkesgransker Trond Boye Hansen. Foto: If
MANGE GJØR FEIL: Sikkerhetsbeltet skal sitte stramt inntil kroppen. Det er det alt for mange som ikke er klar over, sier ulykkesgransker Trond Boye Hansen. Foto: If Vis mer

- Helst bør også tykke gensere av. En mulighet er å ta beltet under genseren. Beltet skal strammes godt slik at det sitter tett inntil kroppen og ligger nede på hoften. Er beltet for høyt oppe på magen, kan det føre til alvorlige skader i buken dersom bilen krasjer, sier Boye Hansen.

Redder liv

Han får støtte av skadeforebygger i Fremtind forsikring, Therese Hofstad-Nielsen:

- Ta deg tid til å sjekke at bilbeltene sitter som det skal før du kjører. For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal det være festet tett inntil kroppen. Det skal ligge stramt nede på hoften og alltid over skuldra. Det kan redde liv, sier skadeforebyggeren.

Gravide gjør feil

For gravide er riktig bruk av beltet kanskje enda viktigere. En undersøkelse som forsikringsselskapet Folksam og Chalmers tekniske universitet i Sverige gjennomførte for ei tid tilbake, viste at hele 40 prosent av de gravide kvinnene brukte sikkerhetsbeltet feil.

UNDER MAGEN: Beltet skal ligge godt under magen og mellom puppene, forklarer sikkerhetsforsker Helena Stigson. Foto: Folksam
UNDER MAGEN: Beltet skal ligge godt under magen og mellom puppene, forklarer sikkerhetsforsker Helena Stigson. Foto: Folksam Vis mer

- Beltet er det absolutt viktigste sikkerhetssystemet i en bil, også for gravide. Når du er gravid, er det ekstra viktig å tenke på hvordan du setter på deg beltet, slik at du og det ufødte barnet får optimal beskyttelse, sier Helena Stigson, forsker hos Folksam. Hun er en av dem som har jobbet med denne undersøkelsen.

Dette er riktig

Stigson har følgende oppskrift på hvordan du bruker beltet riktig:

- Det er viktig at hoftebeltet dras ned under magen og at det trekkes til over hoftene, slik at det ikke glir opp på magen igjen. Det øvre diagonale beltet skal dras til ved siden av magen og mellom brystene og skal sitte så stramt som mulig mot kroppen. Beltet skal ikke ned over skuldra Sikkerhetsbeltet er konstruert for å fange opp og fordele belastningen over hele kroppen i en kollisjon. Dersom det brukes feil, kan både kvinnen og det ufødte banet skades, forklarer Stigson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer