Advarer mot kjøremikstur

Legemiddelverket mener kurer for trøtthet kan være livsfarlig, og tror bare på ett tips.

FARLIG: Å være søvnig bak rattet kan være livsfarlig. Mange mener å ha løsningen, men den beste løsningen kan det være du som sitter på.  Foto: Colorbox
FARLIG: Å være søvnig bak rattet kan være livsfarlig. Mange mener å ha løsningen, men den beste løsningen kan det være du som sitter på. Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Hold deg våken på bilferien!" reklamerer selskapet Mezina.

Metoden deres kalles Ènaxin; en mikstur som selges for nesten 1.000 kroner literen.

"Den hurtige virkningen kommer av at produktet er tilsatt druesukker, som virker som lett tilgjengelig energi i løpet av få minutter" skriver selskapet i en pressemelding.

"Deretter tar urtenes virkning over etter 15-20 minutter".

ENERGI: Midler som Ènaxin, med blant annet druesukker, skal hjelpe bilister. Men Legemiddelverket er skeptisk.  Foto: Mezina
ENERGI: Midler som Ènaxin, med blant annet druesukker, skal hjelpe bilister. Men Legemiddelverket er skeptisk. Foto: Mezina Vis mer


Disser druesukker

Det er ikke første gang druesukker annonseres overfor bilister som frykter å sovne bak rattet. På apoteket kan du blant annet kjøpe druesukker i tablettform, og sukkeret finnes i diverse energidrikker.

Mange bilister har derfor prøvd eller vurdert å prøve det naturlige stoffet på lange kjøreturer.

- Men har druesukker noen virkning?

- Nei, egentlig ikke, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide.

Tror ikke på urter

Madsen mener det er så lite druesukker i slike produkter at det raskt blir brutt ned i kroppen, og dermed får liten virkning.

Det kan hjelpe litt, medgir han, men ikke nok til å ha noen reell innvirkning på kjøringen.

- Ènaxin inneholder også schisandra og rosenrot, kan disse virke, da?

- Det er planter som sies å ha en stimulerende effekt, men det har de vel egentlig ikke. Ingen dokumentert virkning på den måten, iallefall, svarer Madsen i Legemiddelverket.

Fraråder kaffe og sjokolade

Så ifølge legen kan man bare glemme slike kurer. Om du er trøtt bak rattet i sommer står vi da igjen med klassikerne: Sjokolade, brus og kaffe.

Heller ikke dette anbefaler Madsen. Koffein fra kaffe og sukker fra sjokolade kan ha en effekt, men ikke nok.

- Så de er ikke gode alternativer til det å ta en lur, sier han.

TVILER: Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket mener søvn er det eneste som hjelper.  Foto: Privat
TVILER: Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket mener søvn er det eneste som hjelper. Foto: Privat Vis mer


Det å "ta en lur" er det eneste rådet Madsen vil gi. Er du trøtt – sov.

Det er relativt logisk, men likevel sverger mange nordmenn til helt andre metoder.

"Kan være livsfarlig"

- Det finnes bare ett råd. Alt annet kan være livsfarlig. Kaffe, det å ha det kaldt i bilen og slike ting kan selvfølgelig også hjelpe litt, men poenget er at det ikke er noe annet som virkelig hjelper enn å stanse bilen og ta en hvil, understreker overlegen.

- Du sier alt annet kan være livsfarlig. Hva tenker du da om at produkter som Ènaxin markedsføres overfor bilister?

- Det synes jeg ikke er bra. Man risikerer at folk som tror det virker kjører lenger enn de burde, og da kan det skje stygge ulykker, advarer han.

Madsen ber også folk holde seg vekk fra "tung" veimat, som pølser og hamburgere. Slik mat blir man fort trøtt av, og det kan lønne seg å gå for et sunnere alternativ som salat.

Hva foretrekker du for å holde deg våken bak rattet? (Avsluttet)
Søvn(57%) 536
Koffein(28%) 262
Kulde(8%) 74
Mat(3%) 32
Sukker(2%) 19
Urter(1%) 13
Druesukker(1%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mener å ha dokumentasjon

Ikke alle er enige med overlege Madsen.

Mezina, selskapet bak produktet Ènaxin, hevder de kan dokumentere effekten av både druesukker og urtene.

"Druesukker er både kjent for og godt dokumentert i forhold til å gi rask energi til kroppen. Urtene som er finnes i produktet, blant annet rosenrot og schisandra, er adaptogener som har veldokumentert effekt på å motvirke tretthet og gi økt energi" skriver daglig leder Ann Karla Kristiansen i selskapet i en epost til DinSide.

Blant annet Forskning.no forteller om studier som støtter uttalelsene om druesukker. Også rotenrot skal kunne ha virkning, det samme med schisandra.

Men ifølge overlege Madsen er det en lang vei fra mulig virkning til faktisk effekt. Blant annet dreier det seg om mengden av virkestoffene i det man dytter i seg.

Nekter for farlig reklame

Og uansett hvor god virkningen er, mener overlegen i Legemiddelverket at det er uheldig å markedsføre dette mot bilister som egentlig bare trenger en blund.

Kristiansen i Mezina ser ikke problemet.

"Vi anbefaler at du kan ta litt Ènaxin når du likevel stopper for å spise og hvile. Vi føler ikke at vi oppfordrer til uforsvarlig kjøring når du er trett, men nettopp det motsatte" skriver hun, før hun fortsetter:

"Vi setter fokus på at det er viktig at du ikke er trett og ukonsentrert, og at du ved å bruke Ènaxin kan få litt ekstra energi og overskudd som kan hjelpe deg å holde trettheten på avstand".

Hva gjør du for å holde deg våken bak rattet? Har du prøvd "vidunderkurer"? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer