Lade elbil hjemme

Advarer mot lading fra vanlig stikkontakt

- Selv om bilen står i garasjen og lader kan det begynne å brenne inne i huset.

LADE ELBIL HJEMME: For å unngå risiko for brann, anbefaler ekspertene at du tenker sikkerhet fremfor å spare noen kroner. Med andre ord: Det er vel verdt pengene å investere i en skikkelig ladeboks hjemme. Foto: Scanpix.
LADE ELBIL HJEMME: For å unngå risiko for brann, anbefaler ekspertene at du tenker sikkerhet fremfor å spare noen kroner. Med andre ord: Det er vel verdt pengene å investere i en skikkelig ladeboks hjemme. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lader du elbilen feil hjemme, vil du i beste fall ende med en svidd stikkontakt - og i verste fall ende opp med et nedbrent hus.

Det presiserer Mats Hauge, saksbehandler ved Bergen Elektro & Varme AS (BELVA).

Men ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) lades cirka 60 prosent av el- og hybridbiler fra vanlige stikkontakter i dag.

OPPDATERT: Dette tallet kommer ikke fra DSB, men fra en spørreundersøkelse initiert av Elbilforeningen i 2017, der 63 prosent oppgir at de bruker vanlig stikkontakt når de lader elbilen. Dinside beklager feilen.

Mange av disse kontaktene er ikke laget/montert for å tåle høy belastning over tid, noe som kan føre til brann.

Med andre ord: Mange utsetter seg og sin familie for direkte livsfare.

- Skal respektere strøm

- Dette er selvfølgelig ikke bra, sier Kjetil Hulbach, Business Dev.Manager ved Schneider Electric.

- Strøm er noe man skal respektere, og nylig brant en bolig ned i Sverige hvor en elbil sto til lading i ikke-egnet ladeuttak. En elbil kan trekke mye strøm over lang tid og er ikke å anse som en vanlig husholdningslast. Selv om det virker, så er ikke anlegget nødvendigvis dimensjonert for dette, understreker han videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.