Advarer mot livsfarlig ungdomstrend

Øst politidistrikt anbefaler foreldre å snakke med ungene sine om den farlige trenden.

"LÅNER" BILEN: Politiet advarer om at ungdom låner foreldrenes bil nattestid, og legger ut videoer av kjøringen på sosiale medier. Foto: Shutterstock/NTB
"LÅNER" BILEN: Politiet advarer om at ungdom låner foreldrenes bil nattestid, og legger ut videoer av kjøringen på sosiale medier. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kommer Øst politidistrikt med en advarsel via Facebook om en ny, livsfarlig trend blant ungdom.

«Ungdommer i 14-16 årsalderen står opp på natta, tar bilen til mor og far og kjører rundt. Kjøringen filmes og deles på sosiale medier», skriver de, og advarer om en livsfarlig trend som i verste fall kan føre til alvorlige ulykker.

- Først og fremst er vi redd for at noen skal bli alvorlig skadet eller i verste fall omkomme. Dette er årsaken til at vi har gått nokså tungt ut selv om dette er et fenomen vi ikke har sett lenge, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, avsnittsleder forebyggende avdeling i Ullensaker lensmannsdistrikt til Dinside.

Flere henvendelser

Det er Politiets nettpatrulje i Øst politidistrikt som har lagt ut Facebook-posten, der de skriver at de er blitt kontaktet av både ungdommer og foreldre i områdene Ullensaker, Gjerdrum og Nannestad, som ligger i Viken fylke.

Trenden skal også innebære å stikke av fra politiet om man blir forsøkt stoppet.

- Vi har fått kjennskap til dette nylig, så det er forholdsvis nytt for oss. Vi har fått flere henvendelser fra flere kommuner, men at det er veldig utbredt tror vi ikke. Vi kan likevel ikke la være å ta fatt i dette og advare mot det umiddelbart, sier Hofseth Gundersen.

- Unge mennesker på veien uten kjøreerfaring er potensielt livsfarlig både for dem selv og andre bilister. Vi ønsker å advare før ulykker skjer og før dette får en større utbredelse, påpeker hun.

Snakk med ungdommene

Hofseth Gundersen sier til Dinside at dette gjelder alle typer ungdommer, så deres råd er å snakke med ungdommene - og passe på bilnøklene.

- Dette gjelder både jente- som gutteforeldre. Det kan være greit å ta den praten selv om man tenker at ens barn ikke er i faresonen. Press blant ungdommer kan få alle til å gjøre ungdommelige dumheter som kan få store konsekvenser, mener Hofseth Gundersen, som mener det er lurt å være føre var.

En annen farlig trend blant barn og unge som det nylig er advart om, også av politiet, er at det gjøres sabotasje på sykler som står parkert - blant annet på bremsene.

Kan bli straffet

Avsnittslederen anbefaler foreldre snakke med ungdommene om at man kan sette andres liv i fare, og hva det kan gjøre for framtida din om du selv eller andre blir skadet.

- I tillegg til skadepotensialet, kan man også bli anmeldt dersom man blir tatt. I tillegg til straff vil man kunne få utsettelse på eget førerkort når man ønsker å ta det. I tillegg komme faren ved å skade egen eller andres kjøretøy, noe som kan bli kostbart, legger hun til.

Nettstedet Ung.nos jurister fikk i fjor spørsmål om mulige konsekvenser dersom ungdom kjører foreldrenes bil uten tillatelse. De svarer at dersom det skulle oppstå en skade eller utforkjøring, er forelderen som eier av bilen nødt til å anmelde dem for å få igjen penger på forsikringen.

Blir man stoppet under kjøring vil man dessuten bli anmeldt, og sjåføren vil også få sperrefrist på minst seks måneder fra hun fyller 18 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer