Skotøy ved kjøring

Advarer mot sandaler i bil

- Sandaler i bil kan skape farlige situasjoner.

DÅRLIG IDÉ: Ikke kjør med løse sandaler, det kan skape trafikkfarlige situasjoner, advarer Norges Automobilforbund (NAF). Foto: Kristin Sørdal
DÅRLIG IDÉ: Ikke kjør med løse sandaler, det kan skape trafikkfarlige situasjoner, advarer Norges Automobilforbund (NAF). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange skal på bilferie i sommer, og du blir dermed neppe alene på norske veier- om du skal på tur med personbil, bobil eller campingvogn.

Norges Automobilforbund (NAF) har tidligere advart mot å kjøre bil med sandaler:

- Flipflops og løse sandaler kan henge fast i gulvmattene og skape farlige situasjoner når du sitter bak rattet, sier Ingunn Handagard, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bytt sko før du kjører

Hun påpeker at riktig skotøy er viktig uansett om du skal kjøre kort eller langt - og understreker at det kan få store konsekvenser om du mister kontakten med pedalene.

- I det øyeblikket du må reagere raskt må skoen følge med fra gass til brems. Når du kjører må du ha sko som sitter godt fast rundt foten og sørger for at du ikke mister kontakten med pedalene, sier hun.

NAF anbefaler å ha egnede sko liggende i bilen, slik at du kan skifte før du kjører dersom du er iført sandaler. Og minner om at det heller ikke er anbefalt å kjøre barbeint.

Dinside har tidligere skrevet om hvilke sko som egner seg best til bilkjøring:

Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten og gir god kontaktfølelse med pedalene.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Høye hæler og store såler

Det er ikke noe nytt at sko kan utgjøre en trafikkfare, og også andre typer sko enn sandaler er blant de som egner seg dårlig og kan utløse farlige situasjoner.

Det kan også sko med stiletthæler, flip-floper, sling-back-sko, stroppesandaler - og også store sko som Uggs, støvler og andre typer store sko med tykke såler og klumpete design.

Undersøkelser har vist at mange har opplevd nestenulykker på grunn av problemer med skoene under kjøring.

Noen av problemene som kan oppstå er at hæler kan hekte seg fast under pedalene under kjøring; hæler kan føre til at kjøreposisjonen blir ukomfortabel og sko med høy hæl har gjerne glatte såler som ikke gir godt grep på pedalen.

Når det gjelder store sko, begrenser de følelsen med pedalene og kan være til hinder for forflytning av føttene mellom pedalene.

Saken har tidligere vært publisert i DinSide.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer