Fjerne is fra bilruta

Advarer mot skraping av ruta

Skal du fjerne isen på bilruta, bør du vurdere å droppe skrapen. Ekspertene anbefaler i stedet helt andre metoder.

IKKE BRUK SKRAPE: De tre ekspertene vi har snakket med anbefaler å ikke bruke skrape for å fjerne isen fra bilruta. Foto: NTB Scanpix.
IKKE BRUK SKRAPE: De tre ekspertene vi har snakket med anbefaler å ikke bruke skrape for å fjerne isen fra bilruta. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke bare er det kaldt, tidkrevende og stressende å skrape av isen som har lagt seg på bilruta i løpet av natten; metoden kan også danne skader på vinduet.

Ekspertene mener at det er flere andre tips du heller bør benytte deg av.

Spray på bilruten

- Når jeg skal fjerne is fra bilruta, foretrekker jeg å ikke bruke skrape, sier Stian Sjue, leder for kundeservice hos Bilpleiekongen.

Han mener at dette er fordi ruta sjelden er helt ren før isen legger seg, og dermed risikerer du å skrape opp ruten ved å dra skitten langs ruten med skrapen.

I stedet anbefaler han De-Icer, en pumpespray med kjemisk isfjerning som du dusjer på vinduene og som smelter isen på sekunder.

- Samtidig blir ruten godt fuktig, og dette gjør det mindre skadelig å bruke vindusviskerne til å ta bort restene kontra en tørr rute, sier Sjue.

Ole Brage Hodt, butikksjef hos Thansen i Haugesund, er enig i dette.

Han har også et annet tips på lager:

- Alternativt kan man legge på et frontrutetrekk eller bilpresenning etter kjøringen, så slipper man å skrape is, sier Hodt.

Jan Erik Pedersen, markedssjef hos Mekonomen AS, mener også at det kan være lurt å installere motor- og kupévarmer.

- Da har man ikke bare isfrie vinduer, men også en bil som er god og varm, samt en motor som bruker mindre drivstoff og slipper ut mindre avgass enn en helt kald motor, sier Pedersen.

Styr unna salt

Dersom man ikke har et egnet middel for hånd, kan det være fristende å forsøke andre metoder. Et kjent triks er å lage sin egen saltblanding av én del salt og fire deler vann. Dette skal sprayes på kvelden før og forhindre at is legger seg på ruta i løpet av natten.

De tre ekspertene er imidlertid skeptisk til en slik metode.

- Salt er en av de største grunnene til at biler ruster, og det å tilføre mer salt enn det som allerede kommer på bilen fremstår for meg som en dårlig idé, sier Sjue.

FJERNER ISEN: En De-icer er det beste å bruke på bilruten for å fjerne isen, mener ekspertene. Foto: Produsent/Bilpleiekongen.
FJERNER ISEN: En De-icer er det beste å bruke på bilruten for å fjerne isen, mener ekspertene. Foto: Produsent/Bilpleiekongen. Vis mer

Pedersen legger til:

- Salt kan kanskje fungere ved akkurat null grader, men saltvann fryser jo allerede ved cirka minus to grader, så er det kaldere enn dette, vil det vel bare bli mer is på vinduene, mener Pedersen.

Han synes at det er bedre å behandle vinduene med for eksempel Liquidnano.

- Denne behandlingen er basert på nanoteknologi og bruker silisiumdioksid til å skape en beskyttende hinne. Litt enklere forklart betyr det at vann, olje og annet smuss preller av ruta, slik at den blir renere, klarere og enklere å holde fri for vann, is og snø, tipser han.

Om du skrape bilruta

Hvis du likevel skrape bilruta, anbefaler Pedersen at du bruker skraper i plast:

- Man bør være forsiktig med skraper av metall. Får man bare et bittelite hakk i metallet, har man et perfekt verktøy for å lage riper i vinduene, understreker han.

Skal du bruke en egnet skrape, bør den være god å holde i, sier Hodt.

- Den bør heller ikke være slitt, da det gjør jobben mye tyngre. Litt kvalitetsforskjell er det på de forskjellige isskrapene, for eksempel om de har ekstra polstring på håndtak, isskraper for vinduspussere, utskiftbare blad og så videre, sier eksperten.

Før du skraper ruta, anbefaler Sjue å vaske den ved parkering, slik at den er så ren som mulig før isen kommer.

- Da minimerer du sannsynligheten for riper ved skraping. Jeg ville vasket godt med spylervæske, men aller helst med en glassrens og mikrofiberklut, tipser han.

Dugg på innsiden

Det er ikke bare på utsiden av bilruta at is kan legge seg. Også dugg på innsiden av ruta kan fryse til is.

For å unngå dette, er det først og fremst viktig å holde luften inni bilen så tørr som mulig.

- Alt du drar med inn av vann, snø og is er fuktighet som igjen medfører dugg og is innvendig på vinduene. Pass derfor på å sparke av skoene dine ordentlig før du setter deg inn, råder Pedersen.

En annen ting som vil bidra til å holde inventaret tørt, er en bilavfukter, tipser Hodt.

- Bilavfukteren kan plasseres på dashbordet ved ruten, eller under passasjersetet.

Det er også viktig å ha vintermatter av gummi eller plast på gulvet.

- Da samler det man drar med seg inn der og man kan lett ta ut mattene og tømme vannet på bakken, forteller Pedersen.

Så må rutene holdes rene.

- Jo renere ruter, desto mindre is vil danne seg på dem. Videre finnes det duggkluter som minsker problemet, avslutter han.

FROST: Kärcher har lansert en elektrisk isskrape. Men er den bedre enn den tradisjonelle? Se testen ovenfor! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer