Euro NCAP: Varebiler mindre sikre enn personbiler

Advarer mot varebiler

Mens fem stjerner har blitt normen for moderne personbiler, er det ingen varebiler som er sikre nok.

ANBEFALES IKKE: Varebiler får generelt lavere poengsum i sikkerhets- og krasjtester, men flere anbefales å ikke kjøpe. Fiat Talento (bildet) kommer helt sist i Euro NCAPs test av de 19 mest populære varebilene i Europa. Foto: Fiat
ANBEFALES IKKE: Varebiler får generelt lavere poengsum i sikkerhets- og krasjtester, men flere anbefales å ikke kjøpe. Fiat Talento (bildet) kommer helt sist i Euro NCAPs test av de 19 mest populære varebilene i Europa. Foto: Fiat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Euro NCAP er kjent for å teste sikkerheten på bilene på det europeiske markedet. Nå har de imidlertid gått sammen med British Thatchcam Research og lansert en ny sikkerhetsvurdering for varebiler.

I første omgang er de 19 mest populære modellene, som utgjorde 98 prosent av salget i Europa, testet. Ikke én eneste fikk toppkarakter, mens hele fem ble klassifisert som «ikke anbefalt».

Renault, Nissan, Opel og Fiat står bak de fem bilene som har fått «stryk». Hele lista, med modellnavn, kan du se i egen faktaboksen rett nedenfor.

Helt sist

På poengskalaen som rangerer fra 0 til 100 prosent er det Fiat Talento som ender helt sist. Den får strykscore på bare 5 prosent.

For å komme opp fra «ikke anbefalt» til «bronse» må poengsummen opp på 20 prosent. «Sølv» går fra 41 til 60 prosent, «gull» fra 61 til 80 prosent, mens «platina» gjelder for biler med sikkerhets-poengsum over 80 prosent.

Best ut kommer Volkswagens eneste testede varebil, Transporter, som er toseter-versjon av traveren Caravelle, med 65 prosent. Rett bak kommer Ford Transit (63%) og Mercedes Vito (61%).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer