NAF frykter for bilparken i Norge

Advarer om bilsalget

Salget av nye biler har sunket hvert år de siste årene. Naf er bekymret.

KRASJLANDER: Salget av nye biler synker for hvert år. Bare siden 2017 kan det ha falt med nærmere 20 prosent. Foto: Øystein B. Fossum
KRASJLANDER: Salget av nye biler synker for hvert år. Bare siden 2017 kan det ha falt med nærmere 20 prosent. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2020 kommer til å bli et rekordår for nybilsalget, melder Naf. I negativ forstand.

Med færre enn 120 000 nyregistrerte biler til og med november i år, spår interesseorganisasjonen at nedgangen blir på nesten ti prosent fra fjoråret (142 000 totalt). Eller nærmere 20 prosent på tre år - relativt ekstremt.

For sammenliknet med 2018 (148 000) og 2017 (158 500) ser det enda verre ut - verre, om man mener det er dumt at det selges få biler. Salget har I hvert fall sunket hvert eneste år.

- Dårlig nybilsalg gir økt alder på en allerede gammel bilpark, forklarer senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Ikke corona?

Men det kan være flere årsaker til at nybilsalget daler i 2020. Sødal erkjenner at hovedforklaringen på salgstallene i år er pandemien vi er inne i.

- At bruktbilsalget er høyere enn vanlig tyder på at folk har vært mer forsiktige med bilkjøp. Det ser ut til at mange har valgt å kjøpe brukt nytt på grunn av corona-situasjonen, sier Sødal til Dinside.

- Mange har stått eller står på venteliste for biler som VW ID. 3, VW ID. 4 og Skoda Enyaq. Disse har vært forsinket. Tror dere ikke det også er noe av årsaken?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.