VW tilbakekaller 230 000 biler

Advarer om fare for brann

På tirsdag kom meldingen om at VW må kalle tilbake 110 000 biler på grunn av brannfare. Nå kommer varselet om at også 118 000 ladbare hybrider må på verksted.

KAN BRENNE: VW Golf er en av 230 000 biler som nå må tilbake på verksted for å fikse feil som i verste fall kan medføre brann. Foto: Øystein B. Fossum
KAN BRENNE: VW Golf er en av 230 000 biler som nå må tilbake på verksted for å fikse feil som i verste fall kan medføre brann. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en dårlig uke for VW når det gjelder tilbakekallinger. Varselet som kom på tirsdag gjelder 110 000 biler fra VW, Audi, Skoda og Seat.

Et plastdeksel i motoren kan løsne og falle ned på varme motordeler og smelte. I ekstreme tilfeller kan dette medføre at bilen begynner å brenne. Ifølge de tyske transportmyndighetene, KBA, kjenner de til 16 tilfeller der dette skal ha skjedd.

TEST: Elbilen til Honda er inspirert av en 70-talls Honda Civic. Manges tanker går nok også til en tidlig generasjon av bestselgeren Volkswagen Golf eller andre europeiske kombikupeer fra 70/80-tallet. Video/Reorter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Ingen løsning nå

De berørte bilene skal være VW Golf, VW Passat, VW Tiguan, VW Arteon og VW T-Rock. Hos Audi dreier det seg om Q3 og TT. Hos Skoda er Octavia, Superb, Karoq og Kodiaq berørt og må tilbake på verksted for sjekk og eventuell utbedring.

Bilene det er snakk om er produsert mellom 2020 og 2022.

Ifølge tyske Bildt, som først omtalte denne tilbakekallingen, finnes det ingen måte å løse problemet på ennå. Ved første verkstedbesøk må plastdekselet derfor bare tas bort. Senere vil et forbedret deksel bli montert.

KAN LØSNE: Et motordeksel kan løsne, falle ned på varme deler og starte en brann. Foto: Skoda
KAN LØSNE: Et motordeksel kan løsne, falle ned på varme deler og starte en brann. Foto: Skoda Vis mer

118 000 ladbare hybrider

I går kom så meldingen om at over 118 000 ladbare hybrider fra VW-konsernet må kalles tilbake. Også her er det snakk om fare for brann, bekreftet en talsmann for VW til tyske Automobilwoche, som først omtalte saken.

Årsaken skal være at en sikring i forbindelse med høyspenningsbatteriet i bilen ikke alltid fungerer som den skal. Ved overbelastning eller kortslutning kan det altså oppstå fare for brann.

VW skal kalle tilbake 42 300 Passat, Golf, Tiguan og Arteon-modeller, mens Audi kaller tilbake 24 000 av sine biler. Også Skoda og Seat er berørt av dette, men foreløpig er antall biler uklart.

POPULÆR: Skoda Octavia har i flere r vært en av de mest populære stasjonsvognene i Norge. Også den er berørt av tilbakekallingene som VW nå gjennomfører. Foto: Skoda
POPULÆR: Skoda Octavia har i flere r vært en av de mest populære stasjonsvognene i Norge. Også den er berørt av tilbakekallingene som VW nå gjennomfører. Foto: Skoda Vis mer

Disse bilene er produsert mellom 2019 og 2022. DinSide har spurt den norske VW-importøren om hvor mange norske biler som er berørt og om det er oppdaget tilfeller av brann i disse.

Tar kontakt med norske kunder

– Hos oss dreier det seg om et tresifret antall fossilbiler, men ingen elbiler, forteller kommunikasjonssjef Lars Joakim Hanssen hos Harald A Møller til DinSide.

– For Volkswagen er sikkerheten det viktigste. Derfor tar vi fra mandag kontakt med eierne for å få utrettet dette som i ytterste konsekvens kan føre til skade. Vi er ikke kjent med at dette har ført til noen utfordringer for kunder i Norge, sier Hanssen.

Han forklarer at VW jevnlig foretar intern kvalitetskontroll av modeller etter lanseringer, og tar kontakt med kunder dersom man finner svakheter i komponenter som i ytterste konsekvens kan føre til uønskede hendelser, slik at deler kan byttes.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer