Advarer: - Skaper store problemer

- Antall ulykker og uhell om vinteren øker mye i perioder med dårlig vær.

PASS PÅ: Det er viktig å tilpasse kjørehastigheten etter forholdene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Det er viktig å tilpasse kjørehastigheten etter forholdene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Tidligere i jula informerte Statens vegvesen om svært vanskelige kjøreforhold på mange av riksveiene i Rogaland og Vestland.

oppfordrer Gjensidige at du tilpasser seg etter forholdene i romjula.

- Ved glatte kjøreforhold er tilpasning av hastighet etter forholdene det viktigste man gjør, forteller rådgiver Jan Fleinsjø i Gjensidige.

- Skaper problemer i trafikken

Fleinsjø anbefaler alle til å redusere farten og at du har god avstand til bilen foran.

- Bremselengden øker kraftig på glatt underlag. Antall ulykker og uhell om vinteren øker mye i perioder med dårlig vær. Spesielt nysnø skaper ofte store problemer i trafikken. Det er lett å føle et press fra andre bilister om å kjøre raskere, særlig hvis man selv kjører saktere enn fartsgrensa. Men her gjelder det å sette sikkerheten i førersetet, forteller rådgiveren.

Han opplever også at det er mange bilister som ikke har nok respekt for vinterforholdene.

- Tenk heller at hvis du er forsiktig og har respekt for forholdene, er det du som gjør rett. Kjør heller i 70 enn 80 kilometer i timen hvis det føles tryggest. Mange biler har antiskrenssystemer, det er bra, men kan også gi en falsk trygghet. Selv med dette systemet bør man kjøre ekstra forsiktig, forteller Fleinsjø.

- Telefonene renner inn

Tidligere i desember opplyste forsikringsselskapet If om at det er mange som har hatt behov for veihjelp på grunn av det kalde været.

- Telefonene om veiassistanse renner inn. Det skyldes det kalde været, fortalte Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

Ifølge forsikringsselskapet tærer kulda på startbatteriene.

- Dersom bilen ikke starter eller går tom for drivstoff eller strøm på veien, er det greit å vite at du har inkludert veihjelp hvis du har én eller annen form for kaskoforsikring på bilen. Dette gjelder alle forsikringsselskaper. Det er som regel en egenandel på noen hundrelapper.

Clementz trakk også fram at det er flere ting du bør unngå for å slippe problemer:

- Småkjøring under én mil gir batteriet dårlige muligheter for å lade seg opp igjen, og blir det mange korte turer, svekker batteriet seg veldig. Det er heller ikke så lurt å la bilen stå ubrukt lenge, da tærer du på batteriet.