Unge bilførere utsatt

Advarer: Torpedo-trues etter krasj

Unge bilførere som bulker blir truet av motparten til å skrive en skademelding som gjør at de selv får skylda. Nå advarer If.

TRUSLER OG PRESS: En del yngre og uerfarne bilførere opplever press og trusler for å fylle ut skademeldingen slik at de påtar seg mer av skylda etter en kollisjon. Foto: Colourbox
TRUSLER OG PRESS: En del yngre og uerfarne bilførere opplever press og trusler for å fylle ut skademeldingen slik at de påtar seg mer av skylda etter en kollisjon. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en bulk skal det skrives skademelding. Der skal hendelsesforløpet beskrives så nøyaktig som mulig før skademeldingen undertegnes av de to partene og sendes til det respektive forsikringsselskapet. Som regel går dette helt greit, men ikke alltid.

Nå advarer If om at de opplever at en del bilister blir utsatt for press og langvarige trusler fra motparten for å endre skademeldingen til motpartens fordel.

Spesielt yngre og uerfarne bilførere er utsatt.

Får skylda

- Vi har fått vite om flere tilfeller der motparten har tilbudt seg å fylle ut hele skademeldingen som en slags service, både del A og B. Hendelsesforløpet for ulykken har vært helt feil, og den unge sjåføren har urettmessig fått skylden, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han forteller at de også har vært borti noen tilfeller hvor motparten legger press over lang tid, for eksempel gjennom ubehagelige telefoner eller oppmøte på døra hjemme på torpedo-vis.

- I noen tilfeller har den unge føreren bli tilbudt å holde ulykken borte fra forsikringsselskapene mot oppgjør i kontanter. Pressmiddelet er gjerne at man da slipper mulig bonustap og høyere priser på forsikringen. Som fersk bak rattet er en 18- eller 19-åring, kanskje i bilen til foreldrene sine, et lett offer for påvirkning rett etter en kollisjon, sier Clementz.

GÅ TIL POLITIET: - Dersom du opplever trusler etter å ha bulket med en annen bil, må du gå til politiet, oppfordrer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If
GÅ TIL POLITIET: - Dersom du opplever trusler etter å ha bulket med en annen bil, må du gå til politiet, oppfordrer kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

I slåsskamp

Erfaringene fra If bekreftes nå av en spørreundersøkelse som YouGov har gjennomført for selskapet blant mer enn 1000 bileiere som har bulket. Der svarer sju prosent, som hadde fått skade på bilen, at de har opplevd trusler i forbindelse med uhellet. To prosent oppga at de har havnet i håndgemeng med den andre føreren. Ni prosent sier at de har opplevd munnhoggeri.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Bjarne Rysstad, bekrefter at også de kjenner problemstillingen:

- Vi har ingen konkrete eksempler akkurat nå, men kjenner oss igjen i denne problematikken, sier Rysstad.

SLÅSSKAMP: I en undersøkelse blant de som har vært i en kollisjon, svarer sju prosent at de har fått trusler og to prosent at de har havnet i håndgemeng i etterkant. Foto: If
SLÅSSKAMP: I en undersøkelse blant de som har vært i en kollisjon, svarer sju prosent at de har fått trusler og to prosent at de har havnet i håndgemeng i etterkant. Foto: If Vis mer

Gå til politiet

Han er klar på hva du bør gjøre dersom du opplever uønsket atferd fra motparten:

- Dersom du opplever alvorlige trusler eller at du får besøk på døra av folk som prøver å presse deg, er det bare én ting å gjøre: Ta kontakt med politiet. Du bør også informere forsikringsselskapet ditt med en gang hvis du blir utsatt for trusler, press eller manipulasjon, sier Sigmund Clementz i If.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer