Utrykningspolitiet gjennomfører med jevne mellomrom spesielle aksjonsuker, der de setter fokus på forskjellige tema. Dette gjennomføres over hele Europa gjennom politisamarbeidet Roadpol.

Her ser mange rødt!
Ikke kjør
Nå er en ny runde i gang, og nå er det rus i trafikken som er tema.
Det melder UP på sin egen Facebook-side.
Ifølge etaten avdekkes ruskjørere hver eneste dag langs norske veier.
- Hvis du er usikker på om du har promille eller ikke, er det sikkert at du ikke skal kjøre, sier UP-sjef Knut Smedsrud i meldingen.
Forrige aksjonsuke var i mars. Da var det fart som var i fokus. Dette endte med at tusenvis av bilister måtte opp med lommeboka.
Da status ble gjort opp, kunne UP notere seg 3321 forenklede forelegg og 154 anmeldelser.
955 av disse ble utstedt torsdag den uka, under det som ble kalt «speed marathon».

Ny type trafikklys
Intensivert
Da pandemien slo innover landet, gikk antallet promillekontroller langs norske veier markant ned. Dette varslet politiet allerede i 2020.
Dermed ble det i hovedsak kun gjennomført ruskontroll ved mistanke om ruspåvirket kjøring.
I februar i år, kunne UP-sjef Smedsrud fortelle til DinSide at kontrollvirksomheten var i ferd med å komme tilbake til normalen.
– Nå gjennomfører vi ruskontroller som før pandemien. Det vil si at alle som stanses i kontroll må ta blåseprøve, opplyser UP-sjefen, opplyste han.
– Ruskjøringstallene er litt som boligprisene - de bare stiger og stiger, og det er svært bekymringsverdig. Er du mellom 18 og 24 år og kjører med promille på 0,5, øker sannsynligheten for å bli drept med 900 ganger. Det viser hvor livsfarlig fyllekjøring faktisk er. Det er ikke noe å bagatellisere, sa generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding i sommer.

600 000 har denne knappen
Mørketall
Dette er likevel bare en dråpe i havet, skal man tro forskning fra Oslo universitetssykehus (OUS). De anslår at det foretas 140 000 rusturer hver dag.
– Flere av disse er med rusmidler som er foreskrevet av lege og dermed ikke ulovlige. Ut fra anslaget til OUS, vil det derfor si at det alltid er mørketall ut over de cirka 10 000 sjåførene som politiet årlig anmelder for ruspåvirket kjøring, kommenterte UP-sjefen.