Aldri mer riper i lakken?

Forskere mener å ha klart det umulige.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har nå utviklet et overflatebelegg for lakk som fjerner sine egne riper når den blir utsatt for sollys.

- Dette gir et håp om en ripefri fremtid, både for biler og andre produkter, skriver Reuters.

Offentliggjøringen av det oppsiktsvekkende funnet er publisert i fagtidsskriftet Science.

Vann ødelegger bilmotorer

Reparerer seg selv

- Vi utviklet et polymerisk materiale som er i stand til å reparere seg selv når det blir utsatt for sollys, sier Marek Urban fra University of Southern Mississippi til Reuters.

Det selvreparerende belegget bruker chitosan, et stoff som finnes i krabbeskall og reker, i kombinasjon med polymermaterialer som vanligvis brukes for å beskytte billakk.

Når en ripe ødelegger lakken reagerer chitosan på ultrafiolett lys ved å lage kjemiske kjeder som begynner ved å knytte seg til andre materialer i stoffet - helt til ripen er borte. Hele prosessen kan ta under en time.

Chiptrimming: hold deg langt unna!

Usikker fremtid

Belegget er dog bare utprøvd på riper laget av barberblad, det er derfor helt uvisst hvordan stoffet vil reagere på bredere riper.

Videre kan belegget bare reparere lakken én gang på samme sted. Får man enda en ripe på samme sted, må man derfor ty til gamle metoder for å fjerne den.

For øyeblikket er det umulig å kjøpe det nyskapende belegget, men i følge Urban vurderer forskerne om de nå skal kommersialisere produktet.

Hva tror du? Er dette vitenskapelig spekulasjon eller et tidlig tegn på en ripefri fremtid? Ta diskusjonen i forumet nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer