Aldri mer riper i lakken?

Forskere mener å ha klart det umulige.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har nå utviklet et overflatebelegg for lakk som fjerner sine egne riper når den blir utsatt for sollys.

- Dette gir et håp om en ripefri fremtid, både for biler og andre produkter, skriver Reuters.

Offentliggjøringen av det oppsiktsvekkende funnet er publisert i fagtidsskriftet Science.

Vann ødelegger bilmotorer

Reparerer seg selv

- Vi utviklet et polymerisk materiale som er i stand til å reparere seg selv når det blir utsatt for sollys, sier Marek Urban fra University of Southern Mississippi til Reuters.

Det selvreparerende belegget bruker chitosan, et stoff som finnes i krabbeskall og reker, i kombinasjon med polymermaterialer som vanligvis brukes for å beskytte billakk.

Når en ripe ødelegger lakken reagerer chitosan på ultrafiolett lys ved å lage kjemiske kjeder som begynner ved å knytte seg til andre materialer i stoffet - helt til ripen er borte. Hele prosessen kan ta under en time.

Chiptrimming: hold deg langt unna!

Usikker fremtid

Belegget er dog bare utprøvd på riper laget av barberblad, det er derfor helt uvisst hvordan stoffet vil reagere på bredere riper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer