Trådløs elbil-lading

Aldri sett i Norge før

Nå har den aller første trådløse elbilladeren dukket opp i hovedstaden.

LADER TRÅDLØS: Jaguar I-Pace utstyrt med ladeplate på undersiden kan lade trådløst i Oslo. Foto: Momentum Dynamics
LADER TRÅDLØS: Jaguar I-Pace utstyrt med ladeplate på undersiden kan lade trådløst i Oslo. Foto: Momentum Dynamics Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært litt rundt Vika i Oslo har du kanskje lagt merke til noen blå felter på bakken ved taxiholdeplassen.

Her testes nemlig den første trådløse ladeløsningen for elbiler i Norge. I førsteomgang gjelder det kun for drosjer - nærmere bestemt taxier av typen Jaguar I-Pace.

Som en del av prosjektet skal det leveres 25 Jaguar I-Pace til 15 millioner kroner, skrev Finansavisen i fjor (krever innlogging). Oslo kommune har på sin side investert 8,4 millioner kroner.

Lader trådløst via induksjon

Morgan Lind, sjefsoperatør i Recharge Infra, forteller til Dinside at ladingen starter automatisk uten at sjåføren behøver å foreta seg noe.

– Både start og stopp foregår helt sømløst, og det er ingen kontakt som skal plugges i, og heller ingen form for autentisering. Taxiene med induksjonsteknologi er utstyr med en tilsvarende plate under bilen som det som befinner seg i bakken. Denne platen og de tilhørende komponentene installert i bilen tar imot den høyfrekvente vekselstrømmen via elektromagnetisk induksjon og likeretter denne før den går inn i batteriet, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer