– Aldri vært så mange bra sommerdekk

Det har aldri før vært så bra utvalg av gode dekk, ifølge ADAC. De har allerede nå testet 38 modeller av årets sommerdekk.

Continental SportContact 5 og Dunlop Sport BluResponse er to av de beste sommerdekkene, ifølge ADACs ferske sommerdekktest 2013. Foto: ADAC
Continental SportContact 5 og Dunlop Sport BluResponse er to av de beste sommerdekkene, ifølge ADACs ferske sommerdekktest 2013. Foto: ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europeiske bilorganisasjoner som tyske ADAC og danske FDM har testet sesongens sommerdekk.

Ifølge ADAC har det aldri vært så mange gode modeller å velge blant, som i år. Og det er spesielt egenskapene under kjøring på våt vei, som er forbedret på sesongens nye dekk, i forhold til forgjengerne.

16 av 38 modeller som ADAC har testet, får karakteren "bra", og 14 modeller er "tilfredsstillende". Kun fire modeller faller igjennom og får stryk!

Testene er gjennomført av de europeiske bilklubbene sammen med den uavhengige testinstitusjonen Stiftung Wahrentest.

Continental SportContact 5 er en av de beste 17-tommersdekkene, og får beste karakter på våt veg. Foto: ADAC
Continental SportContact 5 er en av de beste 17-tommersdekkene, og får beste karakter på våt veg. Foto: ADAC Vis mer

Dette er de beste dekkene

Testen omfatter dekk i dimensjonene 17 og 15 tommer, og det er testet 19 modeller innenfor begge dekkdimensjonene.

Av 17-tommersdekkene (dimensjon 225/45 R17) oppnår sju av dekkene samletkarakteren "bra", ti får karakteren "tilfredsstillende" og to er "tilstrekkelig". Her er det altså ingen av modellene som faller igjennom.

For 15-tommersdekkene (185/60 R15) får ni modeller karakteren "bra", fire er "tilfredsstillende" , to er "tilstrekkelig" og fire er "mangelfulle" - eller stryk med andre ord. Alle de fire modellene som faller igjennom, stryker på egenskaper på våt vei.

FDM fraråder å velge dekk fra fjerne land i billigsegmentet. Ifølge bilorganisasjonen er disse dekkene ikke verdt pengene - og de burde faktisk ikke vært på markedet i det hele tatt, ifølge den danske bilorganisasjonen.

Dekkene som får stryk i årets sommerdekktest er: Kleber Dynaxer HP 3, Mahagoni Verso, Rotalla Radial F108 og Sailun Atrezzo SH402.

Se video: Slik legger du om

Dunlop Sport BluResponse er blant de beste 15-tommersdekkene, og får beste karakter på våt og tørr vei. Foto: ADAC
Dunlop Sport BluResponse er blant de beste 15-tommersdekkene, og får beste karakter på våt og tørr vei. Foto: ADAC Vis mer

Her er de beste dekkene i de ulike dimensjonene:

Her er de fem beste 17-tommersdekkene:
Continental SportContact 5 (best på våt vei)
Goodyear Eagle F1 Asymetric 2 (veldig bra på tørr vei)
Dunlop Sport Maxx RT
Michelin Pilot Sport 3
Vredestein Ultrac Vorti
Best hva gjelder drivstofforbruk er Semperit Speed-Life.

Her er de fem beste 15-tommersdekkene:
Michelin Energy Saver + (best på slitasje)
Continental PremiumContact 5
Dunlop Sport BluResponse (beste karakter på våt og tørr vei)
Goodyear Efficient Grip Performance (beste karakter på våt vei)
Vredestein Sportrac 5

Noen av disse er gamle kjenninger i teten av sommerdekktester. Både Continental PremiumContact 5, Michelin Pilot Sport 3 og Goodyear Efficient Grip var blant testvinnerne i NAFs sommerdekktest 2012.

Les også: 10 myter om sommerdekk

Dette er vektlagt i testen

Dekkene er testet og karaktersatt innen flere ulike kategorier: Kjøring på tørr vei, fuktig vei, støy, slitasje og drivstofforbruk. Ut fra dette er det satt en samlekarakter på dekket.

Alle disse er viktige egenskaper, og kanskje spesielt for kjøring i norske forhold, er det viktig med gode dekkegenskaper på våt og fuktig vei. Ifølge FDM, skyldes de forbedrede dekkegenskapene på våt vei i stor grad innføringen av den nye dekkmerkingen i Europa. Dekkets egenskaper på våt vei er nemlig noe av det som er med på varedeklarasjonen, og det har dermed blitt viktig for produsentene å skåre høyt også på dette.

Les: Dette betyr dekkmerkingen

De understreker imidlertid også at du ikke kan stole blindt på denne varedeklarasjonen: Ifølge FDM er det ikke helt sammenheng mellom varedeklarasjonen på dekket og deres testresultater.

– Og her velger vi å stole mest på våre egne resultater, skriver FDM på sine nettsider.

Men helt på ville veier er de imidlertid ikke, understreker danskene selv.

Du setter vel ikke dekkene på høykant? Se hvordan du lagrer dekkene riktig!

Forskjellen mellom dekktestene

Hvert år gjennomfører flere aktører tester på sommerdekk og vinterdekk, blant annet ADAC og de europeiske bilorganisasjonene som vi her refererer til. En annen er forbrukerorganisasjonenes test, som tidligere ble gjort av Forbrukerrådet og flere andre europeiske forbrukerorganisasjoner. Forbrukerrådet har imidlertid meldt seg ut av dette testsamarbeidet, så du må eventuelt gå til danske Tænk for fersk informasjom og testresultater når dette foreligger.

NAF-bladet Motor bruker å teste dekk sammen med svenske Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland. Denne testen er ikke publisert ennå. Du kan følge med på nettsidene til NAF for testresultater. DinSide vil selvsagt også følge opp med mer informasjon om dekktester når dette foreligger.

Det vil alltid være de dekktestene som er gjort under norske eller tilsvarende forhold, som vil være den beste fasiten for hvordan dekket vil oppføre seg på norske veier. Du skal imidlertid være oppmerksom på at det i testene utført av ADAC og flere, nå er lagt mer vekt på kjøring på våt og fuktig vei, enn tidligere.

Les også: Hvilke sommerdekk er egentlig best?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer