Alkolås på fergekaia

Nå kommer du snart ikke videre dersom du ikke er edru.

Alkolås på fergekaia
Publisert
Sist oppdatert

Fergefylla skal bekjempes. Det mener svenske MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Nå har de også fått med seg Rikspolisstyrelsen, som har gitt grønt lys for å sette i gang tiltak. Virkemiddelet er veldig enkelt, og vil fungere i form av automatiske bommer med alkolås på alle svenske fergeavkjørsler.

Mange vil ha alkolås

Festlige lag

Det er først og fremst på de lange fergeturene utfordringene er størst. Dersom kvelden avsluttes på en av fergens mange drikkebuler litt i seneste laget, så blir bilen et problem dagen derpå når den skal av. Ikke alle burde kjørt, men av erfaring er det kjent at mange av disse likevel setter seg bak rattet og kjører.

Dobbelt så mange


I Sverige ruller 3,3 millioner kjøretøy av fergene årlig. På sikt skal alle gjennom kontrollene, om ikke til å begynne med. Det legges derfor stor vekt på at kontrollen skal gå raskt, og så sømløst som mulig. På denne måten vil det totale antall blåsetester i Sverige dobles i forhold til dagens kontroller. Kun et fåtall av dagens tester gjøres på fergeleier, men erfaringen viser at det i slike kontroller stoppes dobbelt så mange ruspåvirkede som ellers i trafikkbildet.

Behold lappen etter fyllekjøring

Kanskje i Norge

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer


Sverige opplever for tiden en sterk økning i antall drepte i trafikken mot forrige året. Over tid har det vært flere dødsulykker hvor årsaken direkte peker på kjøring i påvirket tilstand etter en fergetur. I Norge har vi mindre ankomster med ferger fra lengre turer, men dersom erfaringene fra Sverige viser seg positive, er dette noe vi kan regne med å se, også her.

Enkelt system

Systemet er enkelt, og virker på mange måter som en billettkontroll i et parkeringshus. Her må du riktig nok blåse i et instrument. Dersom du er edru går bommen opp. Blåser du rødt så gis det ikke anledning til å kjøre videre før du har besøkt et kontor på fergeleiet for mer nøyaktig kontroll. Der måles promillen med en såkalt Evidenzer, som gir et nøyaktig bilde av hvor beruset du er. Faktisk skal dette være like nøyaktig som en blodprøve.

Se hva syndene koster

Noen frivillige?

På fergene mellom Danmark og Tyskland er det allerede innført en frivillig test, hvor førere som er usikre på om de er kjørbare kan komme og sjekke. Dette er på den manuelle metoden, men antagelig er ikke pågangen veldig stor.

MA stiller krav


Også i Norge er det krefter som kjemper for alkolåsen. MHFs norske søsterorganisasjon, MA, er klare på at de ønsker alkolåser velkommen i samfunnet. De stiller krav til Samferdselsdepartementet, Vegdirektoratet og Stortingets transportkomité om at alkolås på generell basis skal innføres i Norge. Først i skolebarnkjøring, all kommersiell kjøring, og deretter i alle biler. Vegdirektoratet har derimot på eget initiativ gått ut med forslag om å ta i bruk alkolås. Hvor saken ender vil tiden vise.

Lar du bilen stå?

Er du for eller imot alkolås? Debatter saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer