Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året!

Bilbransjen stiller seg skeptisk til det nye regelverket. (Ikke så rart, siden det var årets aprilsnarr fra Dinside 2014.)

NÅ MÅ ALLE HA LED-LAMPER: Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året. Det er svært uheldig for norske forhold, mener bilbransjen. Foto: Fred Magne Skillebæk
NÅ MÅ ALLE HA LED-LAMPER: Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året. Det er svært uheldig for norske forhold, mener bilbransjen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden vi kunne melde om at EU-kontrollen blir mer omfattende. Blant annet skal elektroniske sikkerhetssystemer etterses, og kontrollen med xenon-lykter skjerpes - for å fange opp bruk av ulovlige xenon-lys.

Nå innfører EU ytterligere skjerpelser hva gjelder lysbruk på bilen:

Alle biler må bytte til LED-lamper innen utgangen av året.

Dette går fram av et nytt EU-direktiv. De nye bestemmelsene vil innlemmes i Kjøretøyforskriftens bestemmelser om lysutstyr.

Her er de nye reglene

De nye reglene som trår i kraft ved årsskifte, vil altså gjelde alle biler - med unntak av veteranbiler.

Per i dag er det ledlamper på noen biler, men da vesentlig som kjørelys og parklys.

Fra nyttår må altså alle bilens lamper byttes ut med led.

Dette gjelder uansett hvilken type lyskaster du har på bilen din. For biler nyere enn to år, vil det stort sett fungere greit å bytte kun lampen.

På eldre biler, vil du risikere å måtte foreta en større omlegging av det elektriske anlegget i bilen. Dette må du selv bekoste.

Bakgrunnen for det nye regelverket er skjerpede krav til energieffektivitet i lyskilder i EUs økodesigndirektiv. Dette omfatter også bilens belysning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer