Alle kan kjøpe business-bil

Alle har rett til å kjøpe såkalte business-modeller, som ofte er svært gode kjøp. Enkelte bilselgere er likevel frekke nok til å forsøke å bløffe våre lesere om at business-modellen kun kan selges til firmabilkunder.

Publisert
Sist oppdatert
POPULÆR STASJONSVOGNKJEMPE: Ford Mondeo stasjonsvogn er blant modellene som finnes i en rekke businessutgaver.
POPULÆR STASJONSVOGNKJEMPE: Ford Mondeo stasjonsvogn er blant modellene som finnes i en rekke businessutgaver. Vis mer

Alle kan kjøpe business-bil


  Vi har i det siste fått flere henvendelser fra lesere som er blitt nektet å kjøpe gunstige business-modeller - deriblant hos Ford-, Mazda- og Opel-forhandlere. Selv om det er mindre enn ett år siden vi omtalte denne problemstillingen, ser det derfor ut til å være nødvendig å ta opp dette temaet nok en gang.

  Ofte svært gode kjøp

  For det første - såkalte business-modeller er biler som er tilpasset den norske firmabilbeskatningen. Fordi business-modellene er tilpasset de ulike skatteklassene, koster de typisk 199.900, 249.900 og 299.900 kroner. I motsetning til det som er vanlig, får du både vinterhjul og radio inkludert i prisen, ofte også metallic lakk. Fordi firmabilkundene er en stor og viktig kundegruppe, er business-bilene i tillegg ofte aggressivt priset, noe som betyr at de kan være svært gode kjøp.

  Også for privatkunder

  For det andre - det er ingen tvil om at alle har rett til å kjøpe business-modeller, også privatkunder. Så lenge en pris er oppgitt i butikk-lokalet, på frontruten, i annonser og så videre, er det ikke lovlig å diskriminere mellom ulike kundegrupper.

  VANSKELIGE HOS MAZDA: Mazda 6 har slått gått an i Norge. Men mange Mazda-forhandlere har forsøkt å forhindre våre lesere i å kjøpe gunstige business-versjoner.
  VANSKELIGE HOS MAZDA: Mazda 6 har slått gått an i Norge. Men mange Mazda-forhandlere har forsøkt å forhindre våre lesere i å kjøpe gunstige business-versjoner. Vis mer


  Til tross for dette faktum, finnes det nybilselgere som forsøker å nekte privatpersoner å kjøpe business-modeller. Andre stiller krav om dokumentasjon fra arbeidsgiver på at bilen skal brukes i arbeidet og at kjøper har rett på kjøregodtgjørelse. Hvorfor?

  Lav avanse

  Jo, som vanlig har forklaringen med penger å gjøre. Fordi mange av business-modellene er så aggressivt priset, er også avansen lav. Derfor er det i utgangspunktet mindre lønnsomt for forhandleren å selge businessutgaver enn en ordinære modeller. For å gi forhandlerne incitament til å likevel legge trykk på firmabilmarkedet, har mange av importørene en ordning der forhandleren får en bonus hver gang det selges en bil til en firmabilkunde.

  Mister bonusen

  Og her kommer poenget - hvis forhandleren selger business-bilen til en privatperson, så uteblir bonusen. Dermed blir forhandlerens avanse svært liten - og dermed lønner det seg å prakke en ordinær bil med høyere avanse på kunden.

  Dette er også årsaken til at mange forhandlere ber om bekreftelse fra arbeidsgiver. Får de en slik bekreftelse, som like godt kan være en pro-forma-bekrefelse, har de et papir de kan sende til importøren. Dermed kan bonusen innkasseres.

  Slik går du frem

  MANGE BUSINESS-VERSJONER: Både Toyota Avensis 1.6, 1.8 og 2.0 D-4D er tilgjengelig som business-modeller.
  MANGE BUSINESS-VERSJONER: Både Toyota Avensis 1.6, 1.8 og 2.0 D-4D er tilgjengelig som business-modeller. Vis mer


  Men dette kompliserte samspillet mellom importør og forhandler skal ikke gå utover deg. Det du skal vite, er at du er i din fulle rett til å kjøpe business-modeller. Den som hevder noe annet, forsøker å bløffe deg. Hvis du møter på en slik bilselger, går du frem på følgende måte:

  1) Først kan du vise bilselgeren en utskrift av denne artikkelen

  2) Hvis ikke dette hjelper, tar du kontakt med importøren. Du finner telefonnumrene til de norske bilimportørene her.

  3) Hvis heller ikke dette hjelper, sender du en epost til oss.

  Lykke til med business-bil-kjøpet!

 1. Vi har også tidligere skrevet om business-bil-fenomenet. Du finner en mer inngående beskrivelse her.
 2. SISTE: Opel-importøren støtter Opel-forhandlere som nekter privatkunder å kjøpe business-modeller. Vi vil følge opp denne saken kommende uke.

  ALLER SISTE: Vi har nå fulgt opp saken. Artikkelen "Opel: Ikke for privatpersoner" finner du her.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer