Alltid ren bil

Med nano-teknologi skal du slippe bilvasken.

AVVISENDE: Skitt og møkk vil ikke feste seg, men blir avvist fra overflaten. FOTO: NISSAN
AVVISENDE: Skitt og møkk vil ikke feste seg, men blir avvist fra overflaten. FOTO: NISSAN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare noen år siden Nissan gjorde det umulige så godt som mulig, da de lanserte en lakk som reparerer seg selv etter å ha fått stygge riper. Også Toyota har bedyret å ha funnet opp ripefri lakk.

Nå har de igjen funnet frem tryllestaven, og viser en prototype med en nano-lakk som alltid vil forbli ren.

Det hele handler om en lakk hvor fremedelementer preller av uten å feste seg. Dette gjelder også møkk og skitt som vi naturligvis ikke ønsker skal bli hengende igjen på en ellers blank og fin bil.

Disse fargene velger vi

Vannet går på stylter

Det er som sagt nano-teknologi som gjør det hele mulig. Nissan forteller at det er en lag med luft utenpå lakken som skal skille lakken fra omgivelsene. Det er da dette luftlaget som hindrer skitten i å nå frem til lakken, og således preller av før dritten får festet seg.

Selve løsningen og produktet kalles Ultra-Ever Dry, og er produkt som er laget av et eksternt firma, og et registrert varemerke. Dette gir en såkalt superhydrofob overflate.

Førsteemanuensis Ola Nilsen ved Kjemisk Institutt i Oslo kjenner til teknologien, og forklarer den som om vannet nærmest står på stylter utenpå dette belegget.

Skal det være en bilvoks til 228.000 kroner?

Ypperlig impregnering

Ultra Ever Dry kommer fra et Florida-basert selskap, og produktet er ikke først og fremst ment for biler. Produktet er 2-komponent, og ment for tekstiler, støvler, og annet som det er naturlig å impregnere eller gjøre vanntett.

Nissan er de første som nå tar teknologien i bruk på bil.

Skulle du ønske å prøve Ultra Ever Dry, så er det faktisk mulig å kjøpe over disk, men billig er det ikke. På finn.no selger en forhandler to flasker av det som utgjør det samlede produktet til en samlet pris på 2.500 kroner.

Her følger to videoer som forklarer teknologien, og som viser resultatet. Det er rett og slett imponerende å se hvordan nano-teknologi kan virke i praksis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer