Alt om sommerdekk

Alt du bør vite om sommerdekk

Hvor gode er dekkene jeg har i garasjen? Hvor kjøper jeg dekk billigst? Hva med dekk til elbilen? Hvilke sommerdekk er best?

ALT OM SOMMERDEKK: Visste du at det er spesielle krav du bør stille til dekkene på en elbil? Eller at Hvor du kjøper de billigste dekkene? Her gir vi deg svarene på de spørsmålene du har rundt sommerdekk. Foto: Mirva Kakko
ALT OM SOMMERDEKK: Visste du at det er spesielle krav du bør stille til dekkene på en elbil? Eller at Hvor du kjøper de billigste dekkene? Her gir vi deg svarene på de spørsmålene du har rundt sommerdekk. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tiden er inne til å få sommerhjulene på bilen. Spørsmålene rundt sommerdekk er mange. Her gir vi deg svarene på det de aller fleste lurer på.

Når må jeg bytte til sommerdekk?

Fristen for å få piggdekkene av bilen er første mandag etter andre påskedag i Sør-Norge. I Nordland, Troms og Finnmark kan du kjøre med piggdekk fram til 1. mai.

Får jeg bot dersom jeg kjører med piggdekk til hytta nå etter fristen?

Det er vær og føre som avgjør hvilken type dekk du skal ha på bilen. Det betyr at du kan kjøre på piggdekk også etter fristen dersom du skal til steder med vinterføre – for eksempel over fjellet eller tid hytta på fjellet de neste dagene. Du må imidlertid ha en forklaring som overbeviser politiet eller Biltilsynet.

Kan jeg kjøre med vinterdekk om sommeren?

Piggdekk er forbudt, men det er ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. Det er imidlertid en dårlig idé. Gummi piggfrie vinterdekk er laget av som gir godt grep i kuldegrader, men blir altfor myke på sommerføre. Et nytt Continental-dekk i vår test ga en bremselengde på 21,1 meter fra 80 - 5 km/t på våt asfalt, mens et fire år gammelt vinterdekk brukte 31,7 meter. Bilen med disse dekkene har med andre ord fortsatt en hastighet på over 40 km/t når den treffer en hindring i veien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.