Alt for mange kjører med feil trykk i dekkene

Billig sjekk kan avsløre alvorlige feil.

TO FARLIGE FEIL: Alt for mange kjører med så lavt lufttrykk at dekkene i praksis er å regne som punktert. Og i tillegg har alt for mange for liten mønsterdybde. Foto: Scanpix/Pixtal
TO FARLIGE FEIL: Alt for mange kjører med så lavt lufttrykk at dekkene i praksis er å regne som punktert. Og i tillegg har alt for mange for liten mønsterdybde. Foto: Scanpix/Pixtal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det burde vært unødvendig å minne bilister på å sjekke lufttrykket og mønsterdybde, men undersøkelser viser at selv om det er enkelt og nesten gratis, så er det likevel noe mange glemmer.

I sommer skrev DinSide at du bør huske å sjekke lufttrykket ofte, gjerne så hyppig som en gang i måneden, eller hver gang du fyller drivstoff. Du bør også justere trykket dersom du skal kjøre med tyngre last enn vanlig, eller lettere enn vanlig.

Mer om hvorfor du bør sjekke lufttrykket finner du her.

I praksis punktert

En svensk undersøkelse viser at andelen bilister som kjører med dekk som har så lavt lufttrykk at det kan sammenlignes med å kjøre med punktert dekk, øker. Og det er flest kvinner som kjører med for lavt lufttrykk i dekkene.

Svenske Bilprovningen (det svenske Vegvesenet) skriver at dekkrassiaer gjennomført på svenske veier i 2010, viser at 14,1 prosent av kvinnene og 9,8 prosent av mennene kjører med lufttrykk i minst ett av dekkene på 1,6 bar eller mindre.

- Litt mer enn hver tiende bil kjører på dekk som har egenskaper som kan sammenlignes med punkterte dekk, og andelen øker, sier Mats Carlsson ved Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande ifølge Bilprovningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer