Alt klart for den store bulkedagen

Omtrent halvparten av Norges befolkning drar på påskeferie. Fredag er den største bulkedagen, og i fjor ble det meldt inn 1.658 bilskader bare denne ene dagen.

STRESS NED: Antall bulkeskader på fredagen før palmesøndag er 30 prosent høyere enn det som er vanlig på en gjennomsnittsdag. Hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, ifølge forsikringsselskapet Tryg. Foto: NTB scanpix
STRESS NED: Antall bulkeskader på fredagen før palmesøndag er 30 prosent høyere enn det som er vanlig på en gjennomsnittsdag. Hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, ifølge forsikringsselskapet Tryg. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir ikke alene om du skal ut å kjøre fredag før Palmesøndag: Dette er en av de største utfartsdagene for påsketuristene.

- Erfaringene fra seinere år viser at trafikken sprer seg mer enn tidligere i forbindelse med utfarten, men det er fredag og onsdag som er de største utfartsdagene i påsken, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen,til Dinside.

Og med høy trafikk og stressede bilister, følger bulkeskadene:

Antall bulkeskader på fredagen før palmesøndag er 30 prosent høyere enn det som er vanlig på en gjennomsnittsdag.

– Det er hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Statistikken fra Finans Norge forteller at de aller fleste trafikkulykkene skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det over 12.000 ulykker totalt i påsken, noe som kostet forsikringsselskapene rundt 264 millioner kroner.

Bruk god tid

– Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt. Mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre på. Været og føret kan være skiftende og krevende. Bruk den tiden som trengs. For høy fart og unødvendige forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er dessverre gjengangere i påskeulykkene, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen.

Han er overrasket over at så mange har det så ubegripelig travelt i påsketrafikken.

– Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer nesten ingen tid på vågale valg, men utsetter deg og andre for fare, understreker han.

Hvert år skjer det om lag 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. I fjor mistet ingen livet i påsketrafikken mot én i 2017, tre i 2016, én i 2015 og fire i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer