Grønt lys for «Den nye Silkeveien»

Alt klart for motorvei til Kina

Om noen år er det bare å sette seg i bilen og suse av gårde.

VIL GJØRE VERDEN MINDRE: Den nye veien har som mål å knytte Kina og Europa mye tettere sammen. Illustrasjonsfoto: Pexels
VIL GJØRE VERDEN MINDRE: Den nye veien har som mål å knytte Kina og Europa mye tettere sammen. Illustrasjonsfoto: Pexels Vis mer
Publisert

Den manglende biten i puslespillet om «Den nye Silkeveien» er på plass. Ifølge Russia Today har Russland godkjent avtalen, og konstruksjonen av det gigantiske veiprosjektet mellom Kina og Vest-Europa er i gang. I Sverige omtaler Expressen det som «århundrets konstruksjon».

Veien vil gå fra Kina, via Usbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan og Kasakhstan, gjennom Russland til Hviterussland og inn i Europa. Bare delen som går gjennom Russland, er 2.000 kilometer lang, og er ventet å ta 12-14 år å ferdigstille.

Veien er egentlig bare en del av gigantprosjekt som på norsk har vært omtalt som Ett belte, én vei, lansert av den kinesiske presidenten Xi Jinping i 2013.

Prosjektet innbefatter blant annet nye veier, toglinjer og sjøruter som skal gjøre det mye enklere å frakte kinesiske varer til det europeiske markedet. Prosjektet er ventet å koste mer enn 10 billioner kroner før det er ferdigstilt, noe som er ventet å skje en gang før 2050.

Kinesiske investorer kommer til å ta store deler av regningen. De ser blant annet for seg gode inntekter knyttet til bompenger på veien - noe som muligens vil skremme bort store deler av bompenge-trøtte nordmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer