Alt om bil-lys

Er det lov til å montere ekstra nærlys? Og fjernlys? Er blinkende bremselys tillatt? Spørsmålene om bil-lys er mange. Vi forsøker å rydde opp i forvirringen.

Porsche 911 Carerra 4
Porsche 911 Carerra 4 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vi i april publiserte en artikkel som omhandlet de nye tåkelys-reglene, fikk vi oss en liten overraskelse. For artikkelen viste seg å være utrolig populær - så populær at den til vår store forbauselse ble vår nest mest leste artikkel i april. I tillegg mottok vi en rekke henvendelser fra våre lesere, som viste seg å være svært opptatt av spørsmål omkring bil-lys. Flere av dem oppfordret oss til å skrive en grundig artikkel om dette temaet - og her kommer den.

Parkeringslys

Det er ikke tillatt å bruke mer enn 2 parkeringslys samtidig. Det er altså ikke lov til å bruke parkeringslyspæren i ettermonterte lyskastere hvis de ordinære parkeringslysene samtidig er tent.
Parkeringslysene skal alltid være tent, både i kombinasjon med nærlys, tåkelys og fjernlys.

Nærlys

BMW 5-serie
BMW 5-serie Vis mer

Det er ikke tillatt ha flere enn 2 nærlys.Disse skal ikke lyse sterkere enn 0,7 lux i en høyde av 1,10 meter, målt 25 meter foran lykten.
Det er tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med fjernlys.
Det er ikke tillatt å bruke nærlys i kombinasjon med tåkelys.

Tåkelys (kurvelys)

Det er ikke tillatt å ha flere enn 2 tåkelys.
Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.
Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid.
Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).

Fjernlys

Bugatti EB 16-4 Veyron
Bugatti EB 16-4 Veyron Vis mer

Det er i dag tillatt å ha 2 eller 4 fjernlys. 3 fjernlys er ikke tillatt. De aktiverte fjernlysene (2 eller 4 stykker) skal aldri lyse sterkere enn 360 lux. Vegdirektoratet kan imidlertid opplyse om at en forskriftsendring er på vei nær det gjelder dette punktet. I løpet av kort tid vil antall tillatte fjernlys økes fra 4 til 6 og tillatt lysstyrke økes til fra 360 til 480 lux.

Ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, også av den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter er egnet til å forstyrre medtrafikanter, er ikke tillatt.

Sidemarkeringslys

Volvo V40
Volvo V40 Vis mer

Oransje sidemarkeringslys ble tillatt brukt på personbiler i Norge fra 1. oktober 1999. Oransje sidemarkeringslys brukes oftest på tunge kjøretøyer, men brukes også av enkelte personbil-produsenter, blant andre Volvo.

Roterende, blinkende, gult lys

Roterende og blinkende gult lys (ofte kalt saftblander) er tillatt brukt der kjøretøy brukes på en uvanlig måte eller i strid med trafikkreglene, for eksempel ved graving på eller ved vei, saktegående kjøretøyer og spesielt bred last.

Toppmarkeringslys

Ferrari 360 Modena F1
Ferrari 360 Modena F1 Vis mer

Kjøretøyer med bredde under 180 centimeter (de fleste personbiler) skal ikke være utrustet med toppmarkeringslys.

Kjøretøyer med bredde mellom 180 og 210 centimeter kan være utrustet med toppmarkeringslys, mens kjøretøyer med bredde over 210 centimeter skal være utrustet med toppmarkeringslys.

Ekstra takmonterte fjernlys med egen parkeringslyspære (såkalte kombinert-lykter) kan brukes som toppmarkeringslys, men kun hvis andre toppmarkeringslys ikke samtidig er tent.

Harry-lys

Blått lys under bilen og andre typer spesial-lys er ikke tillatt.

ECE-godkjenning

Husk at alt lovlig lys-utstyr skal være ECE-godkjent. ECE-godkjent lysutstyr er merket med "E" eller "e".

Relaterte artikler:

  • Teppet ned for tåkelysene
  • Her finner du flere tips.
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer