Alt om de nye bomsatsene

Den 1. juli blir det dyrere å passere Fjellinjen med personbil - og veldig mye dyrere å passere med lastebil. I tillegg er nok en bomring på vei.

Publisert
Sist oppdatert

I dag koster en det 20 kroner å passere Fjellinjen - Oslos bomring - med personbil. Men de mange Oslo- og Akershus-beboere som bruker klippekort, slipper i dag unna med mellom 11,43 kroner (350 klipp) og 13,60 kroner (25 klipp) per passering.

Mange har i stedet valgt å satse på måneds-, halvårs- og årsavtaler, noe som også gir store rabatter for den som hyppig passerer Fjellinjens bomstasjoner.

Ut med klippekort og periodeavtaler

Men den 1. juli legges hele prisstrukturen om, noe som vil gjøre det langt dyrere å passere Fjellinjen. I utgangspunktet høres prisstigningen relativt beskjeden ut for personbiler; prisen for enkeltpassering stiger kun fra 20 til 25 kroner. Men samtidig har Fjellinjen bestemt seg for å kutte ut både klippekort og periodeavtaler.

Alt om de nye bomsatsene
I utgangspunktet høres prisstigningen relativt beskjeden ut for personbiler; prisen for enkeltpassering stiger kun fra 20 til 25 kroner. Men samtidig har Fjellinjen bestemt seg for å kutte ut både klippekort og periodeavtaler.


I stedet innføres en flat rabatt på 20 prosent for alle som har Fjellinjen-abonnement og Autopass-brikke. Med 20 prosent rabatt ender prisen per passering på 20 kroner. Andre rabatter er ikke mulig å oppnå.

171 kroner dyrere for 20 passeringer

Det betyr at 20 personbil-passeringer per måned med Autopass-brikke (20 kr per passering) heretter vil koste 400 kroner. Den som har det største klippekortet (350 klipp, 11,43 kr per passering) betaler i dag 229 kroner for samme antall passeringer. Det innebærer en prisstigning på 171 kroner (75 prosent).

514 kroner dyrere for 60 passeringer

Den som passerer 30 ganger per måned med Autopass-brikke vil heretter betale 600 kroner, 257 kroner mer enn med største klippekort i dag.

Passerer man 40 ganger stiger prisen med 343 kroner fra 457 til 800 og passerer man 50 ganger stiger prisen med 429 kroner fra 571 til 1.000.

Yrkessjåfører, selgere og andre som passerer hele 60 ganger per måned, vil heretter betale 1.200 kroner, 514 kroner mer enn med dagens største klippekort.

Maksimalt 1.200 kr per måned

Fjellinjen har imidlertid valgt å sette taket ved 1.200 kroner per måned. Det innebærer at den som passerer mer enn 60 ganger per måned slipper å betale for de overskytende passeringene.

Kun én passering per time

Alt om de nye bomsatsene


I tillegg innføres en annen "snill" regel, som innebærer at bileiere kun vil bli belastet én passering per time uansett hvor mange ganger man skulle passere Fjellinjen den aktuelle timen.

To biler per abonnement

Fjellinjen har også vedtatt en annen oppmykning av regelverket. I dag er det slik at alle bileiere må opprette ett abonnement per bil. Etter 1. juli blir det mulig å ha to biler (og to brikker) knyttet til samme abonnement.

Fortsatt gratis for elbiler

I dag slipper utrykningskjøretøyer, buss i rute, forflytningshemmede og elbiler å betale for å passere Fjellinjen. Denne fritaksordningen vil bli videreført.

Verdikort

I utgangspunktet slipper dagens Fjellinjen-abonnenter å foreta seg noe spesielt i sammenheng med omleggingen av prisstrukturen. Restverdien på eksisterende klippekort og periodeavtaler vil bli overført til et nytt "verdikort". Etter at disse kronene er brukt opp, vil man kunne fylle opp verdikortet med 500 kroner per gang. Alle Fjellinjen-abonnenter vil i midten av inneværende måned bli tilsendt informasjonsbrev med informasjon om det nye verdikortet.

Veldig mye dyrere for lastebiler

Som vi omtalte i denne artikkelen, vil lastebileiere oppleve en langt større prisstigning enn personbileiere. Enkeltpassering for biler med tillatt totalvekt over 3.500 kilo koster i dag 40 kroner. Men de som har kjøpt det største klippekortet har inntil nå sluppet unna med 22,86 kroner per passering.

60 kroner per passering

Alt om de nye bomsatsene


Etter 1. juli vil en enkeltpassering koste 75 kroner - eller 60 kroner med Autopass-brikke (20 prosent rabatt). Det betyr at 30 passeringer per måned (med brikke) fra 1. juli vil koste 1.800 kroner, mot 686 kroner i dag (med største klippekort). Det innebærer en prisstigning på hele 1.114 kroner (162 prosent).

40 passeringer stiger med 1.486 kroner fra 914 kroner i dag til 2.400 kroner i det nye regimet. Den som passerer 60 eller flere ganger per måned, må betale 3.600 kroner per måned.

Ny bomring i vest

Til høsten kommer også den nye "Bærumringen", som vil være basert på de samme prinsippene som Fjellinjen. Det betyr 20 prosent rabatt med Autopass, maksimalt 60 passeringer fakturert per måned og kun én passering fakturert per time.

Enkeltpassering med personbil vil koste 12,50 kroner eller 10 kroner med Autopassbrikke. Lastebiler vil måtte betale 37,50 kroner eller 30 kroner med brikke.

Full oversikt over eksisterende og nye priser får du her:

 • Personbiler
 • Lastebiler
 • Relaterte artikler:

 • Enda dyrere å eie amerikansk SUV
 • Tilhenger eller stor US-SUV?: Pass farten
 • Løp og kjøp - spar store penger
 • Ny førerkort-klasse for lett lastebil
 • [Ugjyldig objekt (debatt)]  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer