Alt om de nye kollisjonstestene

Fra og med februar 2009 har Euro NCAP innført helt nye vurderinger av bilene de kollisjonstester. Dagens minikurs gir deg en innføring i det nye poengsystemet.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) er en uavhengig organisasjon som siden 1997 har testet sikkerhetsnivået på biler som selges i Europa. DinSide har fulgt Euro NCAP tett siden 2003 og har gitt våre lesere løpende oversikt over samtlige av de flere hundre bilmodellene som opp gjennom årene er testet av institusjonen.

Vår samlede oversikt finner du her.

Fra tre til ett sett stjerner

Nå har imidlertid Euro NCAP endret både testprosedyrer og poengsystemer. Mens de testede bilene tidligere ble tildelt tre ulike sett med stjerner (voksenbeskyttelse, barnebeskyttelse, fotgjengerbeskyttelse), vil samtlige poengsummer heretter slås sammen og ende opp i ett stjernesett.

Det Euro NCAP sannsynligvis ønsker å oppnå med dette, er å forhindre bilprodusentene i å kun trekke frem de positive stjernesettene. For eksempel finnes det tallrike eksempler på bilprodusenter som har reklamert med fem stjerner i Euro NCAP, fordi de oppnådde fem stjerner i voksenbeskyttelse-testen. Det de ikke fortalte, er at de gjorde det dårlig i barnebeskyttelse- og/eller fotgjenger-testene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer