Alt om det nye refleksvest-påbudet

Hvor får du kjøpt refleksvester? Hvilke typer er godkjent? Hva koster de? Hvor skal den ligge? Får du bot om du glemmer den hjemme? Vi forteller deg alt du trenger å vite om refleksvester i dagens minikurs.

Publisert
Sist oppdatert

DENNE ARTIKKELEN ER OPPDATERT: Det viste seg i dag 1. mars at denne artikkelen inneholdt enkelte feil. Artikkelen er derfor oppdatert på enkelte punkter. Les mer om årsakene bak feilene i artikkelen "Full forvirring rundt refleksvest-påbudet".

Når trer refleksvest-påbudet i kraft?
Påbudet trer i kraft fra og med i morgen, torsdag 1. mars.

Gjelder påbudet alle typer biler?
Ja, påbudet gjelder både personbiler, varebiler og lastebiler. Traktorer og anleggsmaskiner er imidlertid unntatt.

Hvilken type refleksvest skal du kjøpe?
Opprinnelig la Statens Vegvesen opp til at kun vester med typegodkjenning EN-471 (vester for profesjonelt bruk) skulle godkjennes. Senere ble det klart at også EN-1150-vester (vester for fritidsbruk) skulle godkjennes. I dag ble det imidlertid klart at Vegvesenet dropper alle typegodkjenningskrav. Det betyr at alle refleksvester som lovlig kan selges i Norge (CE-merkede) er godkjent for bruk i bil.

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Hva med deg?

Hva er din refleksvest-situasjon? (Avsluttet)
Jeg har kjøpt vest for lenge siden(51%) 600
Jeg har nettopp kjøpt vest(17%) 200
Jeg skal kjøpe vest så snart jeg får tid(16%) 184
Jeg kommer ikke til å ha vest i min bil(14%) 159
Jeg skal kjøpe vest i dag(2%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Hvilken type vest anbefaler DinSide?
DinSide anbefaler våre lesere å velge en vest med typegodkjenning EN-471. EN-471-vestene er delt inn i tre klasser. Ideelt sett bør du velge klasse 3, som gir aller best synbarhet.

Hvem har ansvar for at det ligger refleksvest i bilen?
Ansvaret ligger hos eieren av bilen.

Hvor mange vester må du ha i bilen din?
Ifølge forskriften trenger du i utgangspunktet kun én vest.

Hvor stor skal vesten være?
Vesten skal ha en størrelse som "passer fører av bil". Dette betyr i praksis at vesten må være stor nok for alle personer som disponerer den aktuelle bilen.

Hvor i bilen skal vesten oppbevares?
Refleksvesten skal være lett tilgjengelig fra førerplass. Det betyr at den for eksempel kan oppbevares i dørlomme, hanskerom eller i midtkonsoll.

I hvilke situasjoner bør du bruke vesten?
Vesten skal brukes når "kjøretøy er plassert til fare eller hinder for trafikken" og føreren må beveges seg ut av bilen i sammenheng med utplassering av varseltrekant, skifting av hjul, montering av kjettinger, sikring av last eller lignende.

Under hvilke lysforhold skal du bruke vesten?
Vesten skal brukes uavhengig av hvilke lysforhold som råder - altså også på dagtid.

Hvilke straffereaksjoner vil du møte hvis du ikke har med vest i bilen/ikke bruker den ved uforutsett stans der bilen er "plassert til fare eller hinder for trafikken"?
Manglende refleksvest er foreløpig ikke forbundet med gebyr eller forenklet forelegg. Utrykningspolitiet kan imidlertid opplyse at vi her snakker om et "straffesanksjonkert påbud" med hjemmel i Veitrafikklovens paragraf 31. Det betyr at man risikerer anmeldelse og eventuelt forelegg om det oppstår farlige situasjoner, eventuelt med påfølgende personskade, som følge av manglende bruk av refleksvest. I tillegg vil manglende refleksvest gi mangellapp i sammenheng med EU-kontroll eller tilfeldig teknisk kontroll.

Risikerer du avkortning av forsikringsutbetaling hvis du utsettes for en ulykke uten vest - i en situasjon der du ifølge regelverket skulle ha brukt vest?
Ifølge Gjensidige Forsikring må forsikringsselskapene i tilfelle bevise en årsakssammenheng før forsikringsutbetalingen avkortes. Hvis en person for eksempel skulle bli påkjørt mens vedkommende skifter hjul langs en motorvei i regnvær og stummende mørke, vil årsakssammenheng trolig kunne sannsynliggjøres - noe som i sin tur kan gi avkortning.

Alt om det nye refleksvest-påbudet


Hvor kan jeg få kjøpt refleksvester?
Refleksvester kan kjøpes både i bilrekvisita-forretninger, på bensinstasjoner, i sportsbutikker og på apoteker. NAF tilbyr også refleksvester, i likhet med de fleste forsikringsselskaper og enkelte dagligvarebutikker.

Hva koster en refleksvest?
Refleksvester kan fås kjøpt helt ned mot 30 kroner. På Clas Ohlson selges de billigste refleksvestene for 39 kroner. En EN-1150-vest (vest for fritidsbruk) kan kjøpes samme sted for 59 kroner. På Bilxtra kan du få en EN-471-vest (vest for profesjonell bruk) for 49 kroner. Biltema tar 109 kroner for sin eneste vest, som ikke er typegodkjent i henhold til noen EN-standard.

Gjelder påbudet også utenlandske biler?
Ja, også utenlandske biler som kjøres i Norge må følge norske bruksregler, deriblant bruk av kjørelys på dagtid og medbrakt refleksvest.

Hvor finner jeg de formelle bestemmelsene rundt bruk av refleksvest?
I følgende forskrifter:

A) Kjøretøyforskriften (Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr)

Kapittel 41. Varseltrekanter og refleksvester

Paragraf 41-2:

1. Bil skal være utstyrt med minst én refleksvest som tilfredsstiller kravene i forskrift 19. august 1994 nr. 819 om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr og i størrelse som passer fører av bil.

2. Refleksvester skal være lett tilgjengelige fra førerplassen.

B) Forskrift om bruk av kjøretøy

Kapittel 1. Alminnelige bestemmelser.

Paragraf 1-5. Varsling ved nødstans

2. Er kjøretøy plassert til fare eller hinder for trafikken og det ikke straks flyttes til egnet sted, skal føreren varsle andre kjørende med varseltrekant, nødsignallys eller på annen måte. Varseltrekanten skal plasseres i god avstand - om mulig minst 150 m - fra kjøretøyet slik at andre kjørende kan se det i tide. Bilfører skal bruke refleksvest når han beveger seg utenfor bilen.

Kilder: Statens Vegvesen, Trygg Trafikk, Norges Automobil-Forbund (NAF), Gjensidige Forsikring, Reflectil Norge AS

Relaterte artikler:

  • Full forvirring rundt refleksvest-påbudet
  • Alle typer refleksvester godkjennes


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer