Alt om piggdekk-gebyrene

Kjører du med piggdekk? Da bør du være klar over at det i år er piggdekk-gebyr i både Oslo, Bergen og Trondheim. Vi gir deg oversikten.

Publisert
Sist oppdatert

Den enkleste måten å slippe piggdekk-gebyr på, er selvsagt å legge om til piggfrie dekk. Trondheim kommune er rause nok til å tilby deg 1.000 kroner om du leverer inn dine piggdekk og bytter dem ut i piggfrie dekk, mens bergensere får 800 kroner i "vrakpant" for sine piggdekk. Oslo kommune tilbyr ikke noen slik gulrot.

Fra 1. november

Hvis du av ulike årsaker har bestemt deg for å fortsette med piggdekk selv om du bor i eller i nærheten av Norges tre største byer, må du forholde deg til piggdekk-gebyrer fra og med i morgen 1. november til 19. april 2009 (5 måneder og 19 dager).

Sesong: 1.200 kr

Det enkleste vil være å kjøpe et såkalt sesongoblat, som gjelder hele perioden. Dette koster 1.200 kroner for personbiler og andre lette biler. Har bilen din tillatt totalvekt over 3.500 kilo må du betale dobbelt så mye for et sesong-oblat; 2.400 kroner.

Måned: 400 kr

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer

Hva med deg?

Hva slags dekk bruker du i vinterhalvåret? (Avsluttet)
Piggdekk(51%) 1292
Piggfrie vinterdekk(44%) 1108
Sommerdekk(4%) 106
Jeg kjører ikke bil i vinterhalvåret(1%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis du er i ferd med å flytte fra en av disse byene, eller av andre grunner ikke trenger oblat for hele perioden, kan du kjøpe et eller flere månedsoblater. Slike koster 400 kroner per måned (800 kr for "tung" bil). Vær imidlertid oppmerksom på at tre månedsoblater koster 1.200 kroner, like mye som et sesong-oblat. Sistnevnte gjelder altså nesten dobbelt så lang tid.

Dagsoblat: 30 kr

Hvis du bruker bilen særdeles sjeldent, eller kun er på gjennomreise, har du mulighet til å kjøpe et dagsoblat. Dette koster 30 kroner (60 kr for "tung" bil) og varer i 24 timer. Bergen kommune tilbyr sågar 2- og 3-døgnsoblater. Men disse koster henholdsvis 60 og 90 kroner og gir deg dermed ingen rabatt.

Kun de dagene du kjører

Hvis du bor i Oslo, Bergen eller Trondheim, skal du imidlertid være klar over at du kun trenger å betale piggdekk-gebyr de dagene du faktisk bruker bilen. Hvis du av en eller annen grunn for eksempel kun bruker bilen to ganger per uke, trenger du kun å betale gebyr for disse dagene.

Gjelder i alle byene

Det er også verdt å være klar over at oblatene gjelder i alle de tre byene som har innført piggdekk-gebyr. Det betyr at du som for eksempel har sesong-oblat for Bergen, ikke trenger å betale oblat hvis du tar turen til Oslo.

Unntak

Ordningen gjelder både personbiler, varebiler, lastebiler og busser. Det finnes imidlertid enkelte grupper som er fritatt fra piggdekk-gebyret. For eksempel slipper du å betale hvis du skulle finne på å montere piggdekk på motorsykkel, tilhenger eller traktor. Også utrykningskjøretøyer, andre biler i politiets tjeneste og ambassadebiler (CD-skilt) slipper unna, i likhet med biler der fører eller passasjer kan fremvise parkeringsbevis for forflytningshemmede. Det samme gjelder biler som på oppdrag fra kommunen bedriver snørydding, salting og strøing.

750 kroner i gebyr

Hva risikerer du så ved å hoppe over piggdekkoblatet? Konsekvensen, hvis du blir tatt, er et gebyr pålydende 750 kroner. Disse ilegges i utgangspunktet av de tre byenes parkeringsetater.

Vær forøvrig også klar over at ordningen gjelder innenfor kommunegrensene, ikke bare innenfor bomringene.

Kjøp av oblater

Informasjon om hvordan du rent praktisk går frem for å kjøpe oblater finner du på disse nettsidene:

 • Oslo
 • Bergen
 • Trondheim
 • Piggdekk-gebyrer 2008-2009
   OsloBergenTrondheim
  Kampanje-motto"Piggav for fremtiden""Mr. Pusten""Frisk luft
  i byen"
  Gjelder følgende periode01.11.08 - 19.04.08SammeSamme
  Refusjonsordning for piggdekkNeiJaJa
  Sum-800 kr1.000 kr
  Må benyttes innen:-31.12.200831.12.2008
      
  Sesongoblat1.200 kr (2.400 kr)SammeSamme
  Månedsoblat400 kr (800 kr)SammeSamme
  3-døgnsoblat-90 kr (180 kr)-
  2-døgnsoblat-60 kr (120 kr)-
  Dagsoblat30 kr (60 kr)SammeSamme
      
  Gebyr750 krSammeSamme
  Ilegges avTrafikketatenBergen Parkering KFTrondheim parkering
      
  Tall i parentes: Gjelder kjøretøyer med tillatt totalvekt over 3.500 kilo


  Relaterte artikler:

 • Spar nesten 40.000 kr årlig
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer