750.000 tilbakekalles

Alvorlig bremsefeil på nye Volvo-biler

Det er oppdaget en alvorlig bremsefeil på 750.000 nyere Volvo-biler. Det automatiske nødbrems-systemet virker ikke som det skal.

STOPPER IKKE: Nødbrems-systemet i nye biler skal aktivere bremsene automatisk for andre biler, fotgjengere og syklister. I Volvos nyere biler virker det ikke alltid. 750.000 biler må tilbake på verksted. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den danske bilorganisasjonen FDM som oppdaget at nødbremssystemet ikke virket da en ny Volvo V60 ble testet mot en barriere. Det har senere vist seg at alle nye Volvo-biler produsert fra 21. januar 2019 og fram til i dag kan ha den samme feilen. Totalt dreier deg seg om 736.340 biler og eiere som om kort tid får brev om at bilene deres må tilbake på verksted.

Over 10.000 norske biler

I Norge tilbakekalles 10 920 biler. De berørte bilmodellene er XC40, S60, V60, V60CC, XC60, S90, S90L, V90, V90CC og XC90 fra modellårene 2019-2020, ifølge Volvo Car Norway A/S.

Det var under en større test av nødbremssystemer (ADAS) at FDMs testførere oppdaget at systemet i Volvo V60 sviktet gang på gang. Bremsene ble ikke aktivert når bilen ble kjørt mot en spesiell testpute som normalt skal iverksette en nødbrems. Volvo ble varslet og sendte sine eksperter fra Sverige til Danmark. Den aktuelle bilen ble tatt med tilbake til fabrikken i Gøteborg. Her oppdaget altså Volvo svakheten, som kan være på nesten 750.000 nye biler over hele verden.

Nødbremser ikke

- Det automatiske nødbremssystemet er en av de viktigste sikkerhetsdetaljene i nye biler og må virke feilfritt. Vi er fornøyd med at Volvo nå tar dette seriøs og kaller tilbake berørte biler - spesielt når vi snakker om en feil der bilene ikke klarer å kjenne igjen og stoppe for andre biler, fotgjengere eller syklister, sier Lone Otto, som er sjef for den tekniske avdelingen hos FDM.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer