Dashbordkamera

Anbefaler dette

Kan spare deg for kjip regning. Samtidig er det en viktig ting du må huske på.

RIKTIG: Et kamera kan være til stor hjelp for å fordele skylda riktig om man havner i en trafikkulykke. Foto: Shutterstock/NTB
RIKTIG: Et kamera kan være til stor hjelp for å fordele skylda riktig om man havner i en trafikkulykke. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å kjøre med kamera på dashbordet har blitt mer og mer vanlig de siste årene, og nå går forsikringsselskapet ut og anbefaler folk å installere det.

Dette for å kunne dokumentere uskyld dersom man havner i en trafikkulykke.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte, kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Riktig fordelt

- Slike videoer er ofte avgjørende der partene er uenige, og det ikke finnes vitner. Vi har en rekke tilfeller der kunder har blitt påkjørt, og hvor motparten har lagt skylden på den andre bilen. Med video av hendelsen ender det som regel med at skylden blir riktig fordelt, og mange slipper en skyhøy og feilaktig regning som kunne ødelagt bilferien deres, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Han understreker samtidig at video fra dashbordkamera ikke erstatter den gode gamle skademeldingen.

- En felles skademelding signert av begge parter er ofte selskapenes viktigste bevismiddel, så det anbefaler vi alle å forsøke å få til, spesielt i utlandet. Så gjelder det å være nøye med utfyllingen, at man kan gå god for beskrivelsen av ulykken før man signerer. Samtidig synes vi all teknologi som bidrar til sikkerhet er en bra ting. Bilder av skadested og skadene, tatt med mobil, samt video fra dashbordkamera er et viktig supplement, ikke minst der det er påstand mot påstand, sier Brandeggen.

Pass på dette

Anders Ballangrud i Datatilsynet ber imidlertid folk sette seg godt inn i regelverket, dersom man vurderer å ta i bruk dashbordkamera.

Han peker overfor DinSide at et dashbordkamera vil kunne fange opp både skiltnummer og personer, og at annen bruk enn å levere inn materialet til politi eller forsikringsselskap, vil kunne være brudd på personveregelverket.

Dette innebærer for eksempel publisering av opplysninger om andre personer på nett.

Datatilsynet har laget en veileder om kameraovervåking. Denne finner du her.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer