Australsk stat tillater smileys på bilskiltene

Åpner for emojier i bilskiltet

Queensland i Australia er først ute. Men kan det bli aktuelt i Norge?

NYE BILSKILT: Via statens offisielle skiltleverandør, Personalized Plates Queensland (PPQ), har Queensland i Australia nå åpnet opp for emojier på bilskiltene. Foto: Øystein Fossum
NYE BILSKILT: Via statens offisielle skiltleverandør, Personalized Plates Queensland (PPQ), har Queensland i Australia nå åpnet opp for emojier på bilskiltene. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert

Allerede nå kan bileiere i den Queensland forhåndsbestille nye personlige skilter til bilene sine. 1. mars åpner nemlig den australske staten for å benytte emojier - eller såkalte smileys - i bilskiltene, melder Brisbane Times.

Statens offisielle skiltleverandør, Personalized Plates Queensland (PPQ), tilbyr allerede en rekke tilpasnings-alternativer, inkludert farger, temaer og logoer fra lokale idrettslag. En talskvinne for Royal Automobile Club of Queensland, Rebecca Michael, sier til TV-kanalen 7News Brisbane at å tilby emojier var en naturlig forlengelse av dette.

- I en periode har vi tilbudt å støtte favorittlaget eller favorittbyen med et symbol på nummerplaten. Å kunne bruke en emoji er ikke annerledes, forklarer Michael.

Fem alternativ

Det vil imidlertid ikke bli fritt fram for å pøse på med emojier og symbol på skiltene. Antallet vil nemlig bli begrenset til bare én emoji, valgt fra fem forskjellige alternativer:

  • Gledeståre-emoji
  • Solbrille-emoji
  • Blunke-emoji,
  • Smile-emoji
  • hjerte i øynene-emoji.

Dermed får de ikke mulighet til å velge hånd-emojier, sove-emoji, ansikt som kaster opp-emojien, eller sjokoladeis-emoji (les avføring) eller andre morsomme emojier.

Prisen Queensland-innbyggerne må belage seg å betale er 475 australske dollar, eller i overkant av 4.900 norske kroner - fortsatt en del under de 9.000 kronene nordmenn må betale for sine personlige bilskilt.

Ingen norske planer

At disse skiltene skal komme til Norge, med det første, er nok lite trolig. Brit Tove Daljord, ved Vegdirektoratets kontor for kjøretøygodkjenning og registrering, sier til Dinside at det ikke er noen planer om å åpne for dette i Norge nå.

- Om det på et senere tidspunkt skulle bli aktuelt, må det først foretas en grundig utredning på hvilke hensyn som må ivaretas, sier hun.

For det første er Norge et konservativt land, når det kommer til slike endringer - personlige bilskilt har akkurat blitt lovlige - samtidig er det store lovendringer som eventuelt må gjøres, før emojier blir godkjent i skiltene.

- Da kan vi for eksempel nevne endringer i regelverk om utforming av kjennemerke, hvilke systemendringer som er nødvendige og problemstillinger knyttet til lesbarhet - blant annet i system for automatisk kjennemerkegjenkjenning, forklarer Daljord.

Blandet mottakelse

I Australia har argumentene haglet fram og tilbake, for og imot emoji-skiltene. Regjeringen blir blant annet beskyldt for å forsøke å tjene mer penger, ifølge Brisbane Times.

- Formålet med registreringsskiltene skal være at politiet skal kunne identifisere kjøretøy. Hvordan skriver man en emoji i dokumentene etter en ulykke? spør en representant fra advokatforeningen til avisen.

PPQ har imidlertid forsvart seg med at emojiene bare er ren dekor, og at de ikke inngår i selve registreringsnummeret, på samme måte som personlige bilskilt i Norge.

Skiltleverandøren mener tvert imot at emojiene kan hjelpe til med å identifisere biler i nødstilfeller - at det tross alt er lettere å huske en bil med et hjerter i øyene-emoji, enn et vanlig alfanumerisk skilt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer