Personlig bilskilt:

Åpner for flere størrelser

Nytt forslag ut på høring vil tillate flere størrelser på personlige bilskilt.

KAN KOMME TIL NORGE: Statens Vegvesen vil nå åpne for personlige bilskilt i flere størrelser. Foto: James D Morgan/REX/NTB Scanpix
KAN KOMME TIL NORGE: Statens Vegvesen vil nå åpne for personlige bilskilt i flere størrelser. Foto: James D Morgan/REX/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2017 ble det åpnet for at også nordmenn kunne ta i bruk personlige bilskilt, altså bilskilt der sifre og bokstaver er definert av eieren selv, og ikke som del av en serie.

Året etter kjøpte nordmenn slike skilt for 17,5 millioner kroner. Prisen for et personlig bilskilt er nemlig 9000 kroner, som gir deg rett til å bruke skiltet i 10 år. Det skulle bety at snaue 2000 nordmenn benyttet seg av tilbudet i 2018. Overskuddet fra ordningen går for øvrig til trafikksikkerhetstiltak.

Man står riktignok ikke helt fritt til å skrive akkurat hva man vil - eksemplene er flere på tall- og bokstavkombinasjoner som ikke har gått igjennom Vegvesenets sensur.

Personlige kjennemerker kan du dog bare få på de «vanlige» skiltene, altså de som måler 52 x 11 centimeter.

Vil åpne for ulike størrelser

Statens Vegvesen har nå sendt ut et høringsforslag om å tillate personlige kjennemerker på skilt som ikke er av ordinær størrelse.

– Regjeringen ønsker å åpne for at flere skal kunne sette et personlig preg på kjennemerkene på kjøretøyet sitt. Hvis ønsket er et personlig skilt i amerikansk størrelse på bil, eller personlig skilt på motorsykkel eller tilhenger, så åpner forslaget nettopp opp for det, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide vil nå åpne for personlige bilskilt i flere størrelser.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide vil nå åpne for personlige bilskilt i flere størrelser. Vis mer

Større og mindre

Dagens vanlige bilskilt i Norge måler 52 x 11 centimeter og er foreløpig de eneste som kan preges med personlig innhold. De andre størrelsene som nå foreslås innunder samme ordning er:

  • 34 x 21 cm («Stort-høyt»)
  • 30 x 8,5 cm («Lite-smalt»)
  • 22 x 15 cm («Lite-høyt»)
  • 30 x 15 cm (Amerikanske skilt)
  • 47 x 11 cm (Skilt til tilhenger)

Ordningen foreslås i all hovedsak å være den samme som gjelder for personlige kjennemerker i alminnelig størrelse, men med enkelte justeringer, knyttet til antall tegn og plassering på kjennemerket, på grunn av de ulike skiltstørrelsene.

– Bilinteresserte ønsker å ha tidsriktige skilt for sine biler, og det forstår jeg godt. En veteranbil blir ikke helt autentisk uten rett størrelse på bilskiltet. Til alle bilentusiaster der ute kommer nå denne gladmeldingen, som jeg vet mange har ventet på, avslutter Hareide.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil ordningen sannsynligvis være på plass sommeren 2021, siden det må gjøres tekniske justeringer i datasystemene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer