APRILSPØK: Fartssperre på alle biler fra 2006

Som de fleste kjenner til vil det bli krav om fartssperre på lastebiler, også med tilbakevirkende kraft. Nå har regjeringen bestemt at personbiler skal bli påført de samme kravene.

Publisert
Sist oppdatert

BLE DU LURT? Dette var DinSide Motors aprilspøk 2005!

- Farten på norske veier er for høy, og nå skal bilistene bringes ned til lovlige hastigheter med elektronisk sperre på bilene, heter det i en pressemelding fra Samferdelsdepartementet.

Det har i lengre tid vært utplassert målepunkter for fart på utsatte steder, og det viser seg at ytterst få norske bilister er i stand til å overholde fartsgrensene. Snarere tvert i mot viser målingene at nordmenn kjører fortere og fortere. På de gode veiene går det i tillegg ekstra raskt. UP har også vært med i utredningen og de har forlengst innsett at fartsnivået i Norge ikke blir lovlig før bilene blir holdt igjen elektronisk.

- Kontrollfrekvensen er altor lav til at kontroller alene vil bringe farten ned på lovlig nivå, sier interne kilder i UP.

Sperre

Den elektroniske sperren skal monteres på alle biler, altså ikke bare nyregistrerte, og vil gjøre at maksimal hastighet på alle personbiler blir 100 kilometer i timen som er maksimal tillatt hastighet i Norge. Nye biler som skal typegodkjennes i Norge vil få sperren montert fra fabrikk og det vil bli umulig å manipulere den. Ettermontering av sperrer vil koste 10-15.000 kroner, avhengig av merke, og må dekkes i sin helhet av bileieren. UP sier de vil ha stort fokus på dette, og kontrollere det ofte. De fingernemme som likevel klarer å koble seg fri fra dette vil bli belønnet med et forenklet forelegg på 15.000 kroner og to prikker på førerkortet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer