Årets test av vinterdekk

NAFs store test av vinterdekk er klar. I år, som alle andre år, er det duket for overraskelser.

RESULTATENE: Årets test av vinterdekk er klar. NAF gir deg svarene.   Foto: Testworld
RESULTATENE: Årets test av vinterdekk er klar. NAF gir deg svarene. Foto: Testworld Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lite, om noe ved en bil, er vanskeligere å teste enn dekk. Det er en vitenskap med svært mange variabler. Derfor går NAF hvert år sammen med svenske, finske og russiske partnere om å teste dekk ved store testsentre som håndterer denslags. Resultatene fra årets test av vinterdekk er nå klare, og det er som sagt duket for overraskelser.

Skal du velge pigg eller piggfritt?

I årets test blir det storeslem til Nokian, ettersom de står øverst på pallen i begge kategorier, piggdekk og piggfritt - riktignok delt med GoodYear i kategorien piggfritt.

Fjorårets test skapte overskrifter og oppsikt. Nokian Hakapelliita 8 ble også da testens klare vinner, men var til å begynne med ikke godkjent for norske forhold.

Etter at Dinside satte klare spørsmål til lovgivende myndighet om dokumentasjon ble det endringer.

Vegdirektoratet snudde i saken, og dekket ble godkjent på en toårig dispensasjon.

Resultatene fra årets dekktest er todelt, som alltid når det gjelder vinterdekk. Et resultat for piggdekk, og et for piggfrie dekk. For å komme til et endelig resultat har testpanelet vektlagt dekkenes egenskaper i syv forskjellige disipliner.

Dette er disiplinene:

Pigg eller piggfritt? Det finnes dessverre ikke et entydig fasitsvar.   Foto: PER ERVLAND
Pigg eller piggfritt? Det finnes dessverre ikke et entydig fasitsvar. Foto: PER ERVLAND Vis mer


  • Bremsing
  • Akselerasjon
  • Kjøreegenskaper
  • Kjørefølelse
  • Stabilitet
  • Støy
  • Rullemotstand
  • Listelinje 2

Testvinnerne er kåret ut fra en vekting av de ovennevnte disiplinene. Vektingen er gjort for å gjelde et flertall av trafikantene. Det er likevel ikke sikkert at testvinneren er det beste dekket for akkurat deg. Les derfor testresultatene og poenggivningen nøye.

Resultatet avhenger av hvor i landet du bor, og hvilket føre som er typisk der du ferdes.

Trenger du nye dekk? Slik sjekker du

Ikke bra

Testen avdekker også at det finnes dårlige dekk der ute, så dårlige at de ikke engang kan anbefales. At dekket har det klingende navnet Sunny Snowmaster blir nesten komisk.

-Selv om dekk fra Kina har blitt bedre med årene, viser testen av det er store forskjeller fra de kinesiske produsentene, kommenterer NAFs mann i testen, Rune Korsvoll til NAF.no.

Av testen kommer det også frem at dobbelt så mange pigger nødvendigvis ikke gir dobbelt så godt grep. Det er fortsatt kombinasjonen mellom riktig gummiblanding, mengde pigger, og hva slags pigger, som gjelder.

Av det uventede forteller testen at Taiwanske Maxxis er blant testens overraskelser. Dekket presterer på det jevne i alle disipliner, og det er topp både på snø og vått føre.

Ikke bruk piggrie dekk om sommeren

Resultatene

Basert på ovvennevte testkriterier, og vektingen dem imellom, har testorganet Testworld kommet frem til at dette er de tre beste dekkene i hver kategori:

Piggdekk:


1. plass: Nokian Hakkapeliitta 8

2. plass: Continental ContiIceContact og Pirelli IceZero (delt plassering)

Piggfritt:

1. plass: Nokian Hakkapeliitta R2 og GoodYear Ultra Grip Ice 2 (delt plassering)

2. plass: Michelin X-IceXI3 og Continental ContiVikingContact 6 (delt plassering)

Pigg og piggfritt i samme dekk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer